A Magyar Közlöny 2020. évi 98. számában megjelent az EU-típusvizsgálati tanúsítvánnyal nem rendelkező egyéni légzésvédő eszközök és a használat után fertőtlenített egyéni légzésvédő eszközök vizsgálatáról, felhasználásáról, az egyes munkavédelmi célú időszakos felülvizsgálatok elhalasztásáról, a munkavégzéshez szükséges kezelői jogosítványok orvosi érvényességének meghosszabbításáról, valamint az egyes időszakos felülvizsgálatok elhalasztásáról szóló 177/2020. (V. 4.) kormányrendelet.

A jogszabály 6. paragrafusa foglalkozik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) 18. melléklet 1. táblázatában felsorolt műszaki megoldások időszakos felülvizsgálatának és karbantartásának végrehajtásával. A veszélyhelyzet ideje alatt ezeket a felülvizsgálatokat és karbantartásokat el lehet halasztani, ha azok elvégzése aránytalan nehézséggel jár.

Abban az esetben, ha az üzemeltető a halasztás mellett dönt, az előírt üzemeltetői ellenőrzéseket havonta kell végrehajtani, függetlenül attól, hogy az OTSZ egyébként hosszabb ciklusidőt állapít meg.

Az elmaradt felülvizsgálat és karbantartás pótlásáról a veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napon belül, dokumentált módon kell intézkedni. A veszélyhelyzet utáni időszakban várhatóan nagyobb számban lesz szükség a felülvizsgálatok, karbantartások elvégzésére, emiatt a harminc napon belüli pótlás nem elvárás, de a pótlás érdekében tett intézkedés és annak dokumentálása (például az elhalasztott felülvizsgálat írásbeli megrendelése) kötelező. A tűzvédelmi műszaki megoldások jogszabályban előírt készenlétben tartását, az esetleges meghibásodás elhárítását a könnyítések nem érintik, azokról az üzemeltetőnek gondoskodnia kell.

Forrás:
katasztrofavedelem.hu, Fotó illusztráció/Pixabay

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com