A technikai fejlődés következtében az internet a mindennapok része lett. Használatával könnyebbé, egy-
szerűbbé tehetjük életünket. A virtuális tér azonban valós veszélyeket is jelent. Digitálisan tárolt szemé-
lyes és pénzügyi adataink megfelelő védelem hiányában illetéktelen személyekhez kerülhetnek. Az elkö-
vetők módszerei időről-időre változnak, de az ajánlott biztonsági intézkedések és magatartási szabályok tudatos betartásával jelentősen csökkenthetőek a felmerülő kockázatok.

100%-OS BIZTONSÁG NINCS!

DE!

A biztonságos környezet megteremtésével, tudatos internethasználattal és adatainak fokozott védelmével

biztonságosabbá tehetjük az internethasználatot.

 

A BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET MEGTEREMTÉSE

A technikai megoldások, akár csak az otthonunk védelmében, jelentik az első lépcsőt. Gondoskodjunk arról, hogy a számítógépünk és az otthoni hálózatunk is biztonságos legyen.

Ennek érdekében:

• Rendszeresen telepítse számítógépén az operációs rendszer és a felhasználói programok frissítéseit! Mobileszközein is frissítse az alkalmazásokat!

• A vírusok (és egyéb kártékony programok) elleni védekezés céljából feltétlenül javasolt vírusirtó program telepítése és frissítése!

• Számítógépén a felhasználói fiókok felügyeletén állítsa be, hogy a kritikus műveletekhez (pl. program telepítése) a felhasználó engedélyére legyen szükség!

• Ne állítsa a böngésző biztonsági beállításait az „ajánlott” szint alá!

• Ismeretlen eredetű szoftvereket ne telepítsen!

 

TUDATOS INTERNETHASZNÁLAT

A legjobb zár és riasztó sem ér semmit, ha tulajdonos átadja a kulcsot és a kódot, vagy nyitva hagyja az ajtót és nem kapcsolja be a riasztót. Az interneten keresztül érkező veszélyek néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhetőek:

• Csak ismerős feladó által küldött e-mail mellékletét nyissa meg!

• Soha ne adjon meg jelszót, PIN kódot e-mailben küldött kérésre!

• Belépéskor mindig gépelje be az URL címet, ne a kapott linkre kattintva lépjen be az oldalra!

• Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy valódi banki oldalon adja meg az adatokat, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!

• Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező (https előtag) oldalon adjon meg!

 

ADATAINK FOKOZOTT VÉDELME

Otthon az értékeink (készpénz, ékszer) védelmére további megoldásokat (értéktároló, széf) használunk. A digitálisan tárolt adataink védelme érdekében is fokozott körültekintéssel járjunk el: egyrészt, hogy illetéktelen személyek ne férjenek hozzá, másrészt elvesztésük (pl. technikai probléma, szándékos károkozás) esetén is vissza tudjuk állítani őket.

• Ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát! Közöségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!

• Csoportosítsa ismerőseit és ezáltal korlátozhatja, hogy ki mit láthat!

• Egyéb oldalra vagy alkalmazásba közösségi profiljával történő bejelentkezés során ellenőrizze, hogy az oldal vagy alkalmazás milyen személyes adatához fér hozzá! (születésnap, e-mail cím, ismerőseinek köre stb.) Szükség esetén módosíthatjaaz elérhető információk körét.

• Más által is használt számítógépen – ha befejezte az internet használatát – minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezéséből! A böngésző bezárása nem elegendő.

• Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot fontos adataikról. Erre alkalmas lehet egy külső merevlemez, amit csak a biztonsági mentés idejére csatlakoztatunk a számítógéphez vagy olyan online tárhely, amely tárolja a fájlok korábbi verzióját is.

 

Országos Rendőr-főkapitányság


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture