Megosztás:

Várhatóan több mint háromszor erősebb lesz a koronavírus-világjárvány hatása, mint az előző globális pénzügyi válságé, idén ugyanis 3,8%-os lehet a globális piaci visszaesés – vélik az Allianz tegnap közzétett 2020-as Globális Biztosítási Jelentésének szerzői. Magyarország biztosítási piaca egyelőre ellenállónak bizonyult, éves díjbevétel-növekedése viszont a tavalyi 10,6%-ról 1,7%-ra eshet vissza idén.

A jelentés szerint 2019-ben a biztosítási díjak világszinten 4,4 százalékkal nőttek, és elérték a 3906 milliárd eurót, amivel az elmúlt négy év legerősebb növekedését produkálták Kelet-Európában 8,6 százalékos növekedés volt megfigyelhető, és az összes biztosítási díj-bevétel 64 milliárd euróra rúgott, amelynek több mint felét a „2 Nagy” (Oroszország és Lengyelország) könyvelhette el.

Magyarország biztosítási piaca 10,6 százalékkal nőtt 2019-ben: a pénzügyi világválság óta ez volt a leggyorsabb ütemű bővülés a piacon, a növekedés hajtómotorja az 56 százalékos piaci részesedéssel rendelkező vagyon- és balesetbiztosítási szegmens volt. 2020-ban a díjbevétel várhatóan stagnálni fog Kelet-Európában, világszinten pedig 3,8 százalékkal zsugorodik majd. Az életbiztosítás valószínűleg jobban megszenvedi majd a helyzetet, mint a vagyon- és balesetbiztosítás – előbbi esetében 4,4 százalékos, míg utóbbiak esetében 2,9 százalékos visszaesés várható. A koronavírusvilágjárvány hatása így több mint háromszor erősebb lesz, mint a globális pénzügyi válságé, amikor is a globális díjbevétel 1 százalékkal csökkent.

A COVID-19- JÁRVÁNYT MEGELŐZŐ TRENDHEZ KÉPEST KÖZEL 360 MILLIÁRD EURÓ TŰNIK MAJD EL A GLOBÁLIS BIZTOSÍTÁSI DÍJBEVÉTELBŐL – JÓSOLJÁK. A LEGTÖBB PIAC 2021-BEN TÉR MAJD MAGÁHOZ, ÉS A KÖVETKEZŐ ÉVTIZED NÖVEKEDÉSE GLOBÁLISAN 4,4 SZÁZALÉK LESZ, MÍG KELET-EURÓPÁBAN 6,1SZÁZALÉKOS ÉRTÉK VÁRHATÓ.

Ludovic Subran, az Allianz vezető közgazdásza szerint „2020-at kétségtelenül elveszítettük a vírus miatt”. Szerinte sokkal érdekesebb kérdés, hogy mi is jön majd a Covid-19 után. Alapvetően az alábbi három trend körvonalazódott már a járvány előtt is, amelyek a következő években intenzívebbé válnak majd:

az üzleti modell digitalizációja,
az Ázsia felé fordulás és
az ESG tényezők előtérbe kerülése.
Míg az ázsiai piaci szereplők a technológia területén járnak az élen, az európaiak az ESG terén erősek. Ázsiában dől majd el azonban, ki uralja a globális biztosítási piacot, hiszen az ázsiai háztartások válnak a legstabilabb fogyasztókká, így ezek határozzák meg a biztosítások iránti globális keresletet.

Magyarország számára 2020 több kihívást is támaszt: a díjbevétel növekedése várhatóan 1,7 százalékra esik vissza, majd 2021-ben közel 5 százalékra gyorsul majd. A 2030-ig tartó teljes évtizedben Magyarország évente várhatóan 3,7 százalékkal bővül, ami jóval gyorsabb az előző évtized növekedési üteménél (2,1 százalék) – vélik az Allianznál.


Forrás:

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com

Hide picture