Igen jó eredményeket mutatott a kísérleti koronavírus oltás a csimpánzoknál. Így mostanra eljutott a következő, emberi tesztelés szakaszába – adta hírül az oxfordi projekt vezetője.

Egyre közelebb kerülhet a megvalósításhoz az új koronavírus elleni oltás. Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca Nyrt ígéretes Covid-19 vakcinán dolgozik, a klinikai vizsgálatok utolsó szakaszában tartanak. A ChAdOx1 nCoV-19 oltást (más néven AZD1222) 10 260 felnőttnek és gyermeknek adják be az Egyesült Királyságban a következő időszakban. A vakcina már tesztelés alatt áll önkénteseken Dél-Afrikától Brazíliáig, hogy lássák, mennyire működik hatékonyan az emberek megvédésében, ha megfertőzi őket a koronavírus betegség.

A projektet vezető Adrian Hill professzor, az Oxfordi Egyetem Jenner Intézetének igazgatója elmondta: céljuk az, hogy 2020 októberében elérhetővé váljon az oltás. Hangsúlyozta, hogy a vakcina igen jó eredményeket mutatott az állatkísérletekben, melyeket csimpánzokon végeztek – így már a következő szakaszba léphetett, amely az embereken történő tesztelést jelenti. Hill professzor hozzátette, hogy augusztusra vagy szeptemberre várják az eredményeket, ezért lehet a piacokon októberben a koronavírus elleni oltás.

„A vakcina nagyon jó eredményeket mutatott a csimpánzoknál, ezért a következő fázisba léphetett. A kísérletek egyik nagy előnye az elején az volt, hogy a korábbi tesztek bebizonyították: a hasonló oltások – köztük egy korábbi koronavírus elleni oltás – ártalmatlanok az emberekre”- idézte a UK Daily a professzort.

Forrás:

KÖVESSEN minket itt is: