Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca cég közös kutatásának eredménye, az AZD1222 nevű vakcina biztonságosnak bizonyult a korai emberi tesztek alapján, írja a Reuters.

Az AZD1222 nem okozott komolyabb mellékhatásokat – lázat és fejfájást bizonyos tesztalanyokban igen -, és T-sejt és antitest-reakciókat váltott ki a hétfőn publikált adatok alapján. A tesztet 1077 emberen végezték el, a vakcina antitesteket és fehérvérsejteket eredményezett, amik sikerrel meg tudtak birkózni a koronavírussal.

BBC információi szerint az eredmények biztatóak, de még túl korai kimondani, hogy a vakcina védettséget okoz-e, ehhez még nagyobb szabású tesztekre lesz majd szükség. Ennek ellenére az Egyesült Királyság már megrendelt 100 millió darabot a vakcinából.

A korábban ChAdOx1 nCoV-19 néven futó vakcina egy genetikailag kifejlesztett vírus, ami a csimpánzoknál a megfázást okozza. A fejlesztés során módosították, hogy ne okozzon fertőzéseket az emberekben, és hogy tulajdonságaiban jobban hasonlítson a koronavírusra – számolt be róla az Index, a Reuters és a BBC információira hivatkozva.

Fotó illusztráció


KÖVESSEN minket itt is: