Aki hamarabb ki szeretne jönni a karanténból, saját magának kell fizetnie az ehhez szükséges két tesztet, ami több tízezer forint is lehet – írja a Szeretlek Magyarország.

Változnak a sárga vagy piros kategóriába sorolt, azaz járványügyileg kockázatosnak tekintett országokból hazatérőkre vonatkozó szabályok augusztus 1-től. Innentől fogva ugyanis már nem az állam állja a visszaérkezők tesztelésének költségét.

Gulyás Gergely még július 12-én jelentette be a szigorításokkal együtt, hogy bő két hétig átvállalják a tesztek árát, tekintettel a már korábban befizetett utakra. Ez a türelmi idő azonban most lejár: szombattól már mindenkinek magának kell fizetnie a koronavírustesztet, ha két hétnél korábban szabadulni akar a kötelező házi karanténból. A közelgő határidőre a kormányhivatalok kedden hívták fel a háziorvosok figyelmét.

Komáromi Zoltán budapesti háziorvos elmondása szerint levélben értesült arról, hogy szombattól nem rendelhet a külföldről hazatérőknek PCR-tesztet a mentőszolgálattól. Emellett azt is előírták számára, hogy tájékoztassa a betegeket, hol végezhetik el a vizsgálatot. Ennek részletei azonban egyelőre nem tiszták.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Roman Pilipej


KÖVESSEN minket itt is: