Országszerte csaknem ötszázan, 31 helyszínen ültek iskolapadba. A tanfolyamon pedagógiai, pszichológiai, bűnmegelőzési ismereteket és konfliktuskezelési technikákat sajátíthatnak el, de része a képzésnek egy 56 órás rendvédelmi gyakorlat is. Szeptembertől pedig már munkába is állhatnak – derült ki az M1 Híradójában.

A programban országszerte 31 helyszínen 497-en vesznek részt, csaknem egynegyedük nő. Az iskolaőr feladatai és jogai közé tartozik egyebek mellett, hogy elsősegélyt nyújtson, igazoltasson és feltartóztassa az erőszakoskodót, amíg a rendőrség megérkezik, és ha szükség van rá, akkor kényszerítő eszközt is használhat.

Az iskolaőrök jelenlétére azért van szükség, mert

az elmúlt időszakban egyre több iskolai bántalmazás történt országszerte.

Az iskolai erőszak megfékezéséért az Országgyűlés július elején fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot. A köznevelésért felelős államtitkár akkor arról beszélt a közmédiának, hogy nincs helye az erőszaknak az oktatási intézményekben.

Abban teljes az egyetértés, hogy az iskolában az erőszakot meg kell szüntetni, és nem lehet helye sem a tanulók egymás közötti, sem a tanulók és pedagógusok közötti erőszakos cselekedeteknek – mondta Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

Több megyében, így például Bács-Kiskun megyében, Pest megyében vagy például Budapesten nem volt megfelelő számú jelentkező az iskolaőri beosztásokra, ezért ott továbbra is toboroz a rendőrség.

Iskolaőr büntetlen előéletű magyar állampolgár lehet, aki megfelelő egészségügyi, pszichológiai és fizikai erőnléti alkalmassági vizsgával rendelkezik,

és nem hivatásos állományú rendőr.

Iskolaőri feladatra a rendőrség hivatásos állományú tagját sem vezényelni nem fogjuk, sem ilyen beosztást nem tölthet be a rendőrség hivatásos állományú tagja. A rendőrségben „riaszosként” (rendvédelmi igazgatási szolgálati viszony – a szerk.), illetve munkavállalóként, például fegyveres biztonsági őrként dolgozó önkéntes alapon kérheti az iskolaőri képzésbe való felvételét – fejtette ki Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az iskolaőr közfeladatot ellátó személy, és csak az iskola területén intézkedhet, tanítási időben. Az iskolaőrség a rendőrség irányítása alatt jön létre, tagjai szeptember 1-jétől állhatnak szolgálatba.

Forrás:
MTI - Magyar Távirati Iroda

KÖVESSEN minket itt is: