A Perseidák nevű közismert meteorraj minden év augusztusában éri el a saját maximumát, s ez alól természetesen 2020 sem lesz kivétel.

Tudvalevő, hogy meteorhullásról akkor beszélhetünk, amikor a Föld áthalad a 109P/Swift-Tuttle üstökös által keletkeztetett törmeléksávon, a szemcsék pedig a légkörrel érintkezve megsemmisülnek. A CNET információi szerint a Perseidák ebben az évben augusztus 11-12-én éri el a csúcsát.

Látványorgia
A Perseidák több szempontból is rendkívül népszerű a csillagászat elhivatott szerelmesei körében. Egyrészt azért, mert nyári éjszakákok mérhetetlenül kellemes – és messzemenően romantikus – elfoglaltság látványos meteorhullást csodálni, másrészt maga az esemény is egészen egyedülálló, hiszen a csúcs során átlagosan 100 fényjelenség is érzékelhető.

Elvakíthat a fény
Ahhoz, hogy a megfigyelés zavartalan legyen, célszerű elvonulni a fényszennyezéstől. Szemünk körülbelül 20 perc alatt szokik hozzá a sötéthez, azonban a megfigyelés időtartama alatt érdemes tartózkodnunk attól, hogy ránézzünk például a mobiltelefonunkra, mivel a fény könnyen elvakíthat minket. A meteorok látszólag a Perseus csillagkép irányából érkeznek felénk, de az ég bármely pontján feltűnhetnek. A fényjelenségek még a maximumot követően is láthatóak lesznek a horizonton, de a meteorhullás jelensége a csúcs időtartama alatt a legszebb.

Forrás:

KÖVESSEN minket itt is: