Feltételezhető, hogy az érintetteknek majd fizetés nélküli szabadságra kell menni, hacsak nem tudnak a karanténból dolgozni – írja a Szeretlek Magyrország.

Július 15-től léptek érvénybe az új beutazási szabályok. Az országokat a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három kategóriába (vörös, sárga és zöld) sorolták. Azokra, akik sárga és piros jelzésű országokból érkeznek két hét karantén vár. Ha előbb el akarják hagyni a karantént, akkor tesztet kell csináltatniuk, hogy kiderüljön, nem fertőződtek meg a vírussal.

A tesztek árát két hétig az állam fizette, de ez augusztus 1-től megváltozott. Onnantól már mindenkinek magának kell fizetnie a koronavírustesztet, ha két hétnél korábban szabadulni akar a kötelező házi karanténból.

Egy csütörtökön kihirdetett kormányrendelet szerint pedig péntektől nem jár majd táppénz sem azoknak, akik külföldi utazásukból hazatérve karanténba kell hogy vonuljanak.

A rendelet szerint “az a biztosított, aki magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal, nem hivatalos célú, kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségű országból Magyarország területére beutazik, és akire a beutazásakor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek”.

A táppénz egyik feltétele ugyanakkor az, hogy keresőképtelennek nyilvánítsák azt, aki igénybe akarja venni a juttatást. A lap szerint így feltételezhető, hogy az érintetteknek majd fizetés nélküli szabadságra kell menni, hacsak nem tudnak a karanténból dolgozni.

Kiemelt kép: pixabay


KÖVESSEN minket itt is: