Megosztás:

A koronavírus-járvány okozta válság miatt gondot okozhat a cégeknek az iparűzési adó előlegének megfizetése, hiszen azt a korábban lezárt üzleti év alapján vetették ki. Ugyanakkor a szeptember 15-e éjféli határidőig még kérvényezni lehet annak mérséklését – hívta fel a figyelmet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

Az iparűzési adóelőleget évente kétszer kell fizetni: a naptári év szerint adózóknál március és szeptember 15-éig. Az előleget a már lezárt előző üzleti évek adatai alapján állapítják meg. A márciusit jellemzően még mindenki a két évvel korábbi adatok alapján fizeti, tehát 2020-ban a 2018-as üzleti év alapján. Hiszen az évzárás, a beszámolók közzétételének és az éves adóbevallások benyújtásának határideje május 31., vagyis márciusban még nem állnak rendelkezésre az előző üzleti év végleges számai.

Szeptemberben ezzel már nem szokott gond lenni: hiszen a májusig közzétett előző évi beszámolókból már ki lehet számolni az aktuális előleget.
Idén azonban a koronavírus kétféleképpen is felborította a rendet. Egyrészt a beszámolók közzétételének, az éves adók bevallásának határidejét – beleértve az iparűzési adóét is – szeptember 30-ra halasztották, így sok vállalkozásnak lehet, hogy még mindig a 2018-as az utolsó lezárt üzleti éve. Másrészt az idei év forgalma radikálisan eltérhet a megszokottól, sokkal rosszabb lehet az előző évekénél.

Tehát idén csak azoknál alkalmazható a megszokott számítási mód, akik szeptember 15-ig benyújtották vagy benyújtják a 2019-es iparűzési adó bevallásukat. Nekik az önkormányzatok a szokott rend szerint fogják kivetni a szeptemberi előleget. Azoknak, akik csak szeptember 15-e után zárják az évet és helyi iparűzési adó bevallásukat, még a 2018-as év alapján számolják ki az iparűzési adót. Ami így egyenlő lesz a 2020 márciusában fizetett előleg összegével.

Lehet csökkentést kérni
Ugyanakkor attól függetlenül, hogy még a 2018-as vagy a már lezárt 2019-es év adatai alapján számolják az előleget, igaz lehet, hogy túl magas összeg jön ki a 2020-as valós számokkal és a cég jelenlegi gazdasági helyzetével összevetve. Az ilyen helyzetben lévő vállalkozásoknak lehetőségük van az előleg mérséklését kérelmezni elsősorban abban az esetben, ha a céget súlyosan érintette a koronavírus járvány okozta gazdasági válság. A kérelmet az előlegfizetési határidőig, vagyis még szeptember 15-én is be lehet nyújtani – hívja fel a figyelmet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.


Forrás:

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com

Hide picture