Müller Cecília elmondta, hogy a második hullám felszálló szakaszában vagyunk, ezért fokozottan ügyelni kell a higiénés szabályok betartására, különösen a megfelelő kézmosásra – hangsúlyozta, hozzátéve: csak engedélyszámmal rendelkező fertőtlenítőszereket szabad használni, ez a szám a címkén található.

Tisztifőorvos elárulta azt is, hogy már korábban összeállt azoknak az egészségügyi intézményeknek a listája, amelyek a gyanús esetekkel foglalkoznak. Ha itt beigazolódik a betegség, a Covid-ellátó központokban kezelik a betegeket. Végül megemlítette, hogy térítéses teszteket már alig kérnek az emberek, a mintavételek legnagyobb részét az állam állja.
Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a fentebb említett Covid-ellátókból összesen 29 van az országban, ebből tíz Budapesten. Az egészségügyi intézményeket egymás után, sorrendben léptetik be a rendszerbe: ha valamelyik eléri a 80 százalékos telítettséget, jön a következő.

Szóba került az is, hogy ha egy iskolás gyerek tesztje pozitív lesz, akkor az osztálytársai és a vele egy háztartásban élő személyek is kontaktnak minősülnek. (Arról az egyik korábbi tájékoztatón volt szó, hogy az osztálytársak hozzátartozói viszont nem.)
A kontaktnak minősülő diákoknak 10 napig kell otthon maradniuk, ha ezalatt nem jelentkeznek náluk tünetek, akkor újra közösségbe mehetnek. Ha viszont igen, szólni kell a háziorvosnak, hogy igényeljen tesztet.

Arra a kérdésre, valóban október elejére várják a halálesetek számának emelkedését, a tisztifőorvos elmondta: matematikai modellek és járványügyi alapvetések alapján számolnak.
Ha nő a fertőzöttek száma, nő a halálozások száma is, ezért egyelőre úgy tűnik, hogy a fertőzöttek számának növekedése miatt 4-5 hét múlva valóban emelkedhet a halálozások száma is.


KÖVESSEN minket itt is: