A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban a gazdasági válságkezelés jelentőségéről is beszélt.

Kormányzati pénzből számos, a koronavírus elleni szer fejlesztését és gyártását támogatják, amivel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: a magyar orvosok nagy koponyák, ebben jól állunk, ennek látjuk a lenyomatát. Mikor legutóbb Brüsszelben járt, megkérdezte a bizottság elnökét, mikor lesz végre vakcina, mert az EU – a magyarok részvételével – eurómilliárdokat tol bele a fejlesztésekbe, hat gyógyszergyárral már van szerződés, a hetedik “most zajlik”. Ursula von der Leyen azt mondta, nem lehet ezt még megtudni, de a dolgok úgy állnak, hogy a következő év felénél előbb nem lesz. A kormányfő szerint ez azt jelenti, hogy most már kifelé megyünk, nem befelé a járványba, várhatóan jövő év május-június-júliusig kell kibírni.

Ha egy olyan hideg, hűvös pénzügyi szakember, akinek a véleményét komolyan kell venni, vagyis Varga Mihály azt mondja, vannak biztató jelek a gazdaságban, akkor azt kettővel kell szorozni, nem pedig elosztani – mondta Orbán Viktor. Már az első hullám végén arra készültek, hogy jön a második hullám, a nyarat az ország felkészítésére szánták: politikailag felkészíteni az embereket a nemzeti konzultációval, beindítsuk a védőfelszerelések saját gyártását, beszálljunk az uniós vakcinafejlesztési folyamatokba. A legtöbb országban nagyon sok pénzt szétosztottak, ezzel növelték a fogyasztást és juttattak pénzt a vállalkozásoknak. Ez egy jó gondolat, pár hónap múlva kiderül, milyen hatékonysággal segítette ez a gazdaság újraindulását.

Mi más útvonalon indultunk, munkahelyet akartunk teremteni, a mi gazdasági védekezésünk középpontjában a beruházások állnak – a vállalatok és a lakosság beruházásai. Az 5 százalékos áfa így kapcsolódik a kormányzati intézkedések sorába: ez meglöki a családok beruházásait, és újabbak várhatók, Novák Katalin dolgozik ezen. Ez lehet a gazdasági válságkezelés második lökete”

– fejtette ki Orbán Viktor.  A kivárás a legnagyobb veszély, nem a fogyasztás visszaesése, bár az is súlyos – hangsúlyozta a kormányfő.

Nekem a javulás, előrelépés lehetőségét kell látnom mindenben, akkor is, ha közben vannak bajok. Azt látom, tavasszal sikerült győzni, és akkor a második hullámban is tudunk – mondta. Ehhez az kell, hogy az egészségügy bírja a terhelést, miközben zajlik az élet Magyarországon. “Azért dolgoztatom a minisztereimet, hogy minél később érjünk el arra a pontra, hogy fontos műtéteket kelljen elhalasztani. Most három hetet látunk előre, ez idő alatt a szakemberek szerint nem várható ennek bekövetkezte.”

2018-ra súlyos formát öltött az ápolók hiánya, ez nagyobb gond volt, mint az orvosok elvándorlása. Ekkor döntöttük az ápolók béremeléséről. Utána kezdtünk a kórházfelújításba, vidéken nagy eredményeket értünk el, Budapesten is elindult a folyamat, de itt új kórházak is létrejönnek. A végén elérkeztünk a legnehezebb részhez: mi legyen az orvosok bérével. Időközben pedig alkalmazkodtak az emberek a zűrzavarhoz (hálapénz, magán- és állami ellátás keveredése stb.). Ezért örülök, hogy a Magyar Orvosi Kamara nagy levegőt vett és benyújtott két javaslatot (béremelés, hálapénz), hogy ezt fogadjuk el. Megtettük – sorolta Orbán Viktor. Ha megszületnek a részletszabályok is, lesz egy rend, nem lesz tökéletes, de rend lesz és erkölcsileg lehet boldogulni abban a helyzetben, amelyet betegállapotnak hívunk – tette hozzá.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

Forrás:
MTI

KÖVESSEN minket itt is: