Müller Cecília azt kéri a magyaroktól, hogy ne fáradjanak bele a járványügyi intézkedésekbe.

Ma is megtartotta televíziós tájékoztatóját az Operatív Törzs, és a közérdekű információk sorában új ismerettel is gazdagodtunk. Például azzal, hogy a szakellátásban igyekeznek a lehető legkésőbb lélegeztetőgépre tenni a koronavírusos betegeket, mert a klinikai tapasztalatok szerint ezzel növelhető a túlélési esély.

Ahogy azt megszokhattuk, előbb a friss adatokat ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki felidézte, hogy az elmúlt 24 órában 1173 új fertőzöttet regisztráltak, és elveszítettük 14 honfitársunkat. Ők 55 és 78 év közöttiek voltak, kivétel nélkül krónikus betegségben – daganat, légzésszervi betegség, anyagcsere – szenvedtek. Több páciens esetében többféle betegséget is be tudtak azonosítani, ami növeli a súlyosabb lefolyás, adott esetben a tragikus végkimenetel kockázatát.

Müller Cecília kiemelte, hogy a nem karbantartott betegségekre – például az elhízásra – muszáj jobban odafigyelni. Létfontosságú lehet e betegségek “karbantartása”, hogy rendszeres kontroll alatt legyenek, ennek érdekében pedig sokkal többször kell háziorvossal, kezelőorvossal konzultálni, mint nem pandémiás időkben.

Az országos tisztifőorvos megemlítette, hogy folyamatosan zajlanak a tesztelések. Szerinte sokkal gyorsabb, dinamikusabb lett az adatáramlás az egészségügyi rendszerben, időben látják, hogy milyen kapacitások válnak szükségessé egy-egy intézetben. Erre szükség is van, mert a második hullámban egyértelműen növekvő tendenciát mutat a pandémia, jelentősen emelkedik a pozitív esetek száma Európában. Megnyugtatásul felidézte, hogy százezer lakosra vetítve nálunk kevesebb pozitív eset jut, mint más országokban. Így a cseheknél ez a szám 432, a belgáknál 364, a hollandoknál 344, míg itthon 128 eset jut százezer lakosra jelenleg.

Annak érdekében, hogy ez így maradjon, továbbra is rendkívül fontos a higiéniás szabályok betartása. Azt kérte, hogy “ne fáradjunk ebbe bele…ezek a szabályok működnek, ha betartjuk, el tudjuk laposítani ismételten a hullámgörbét, kímélni az egészségügyi rendszert a túlterheléstől”. Újra és újra felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy nagyon fontos a maszk helyes használata is: nem elég a szájat eltakarni, mert az orron keresztüli lélegzetvétellel is távozhatnak vírusok a szervezetünkből. Márpedig a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhetünk.

Szóba hozta, hogy az elmúlt napokban a mentőszolgálat kifejlesztett egy elektronikus mintavételi űrlapot, ami nagy segítség a háziorvosok számára, mert sokkal egyszerűbb és gyorsabb így a mintavételi eljárás. Az erre szolgáló webfelületet pár nap alatt már sok orvos felkereste, számos laborvizsgálati igényt már ezen keresztül küldtek el a mentőszolgálathoz.

Az újságírói kérdésekre az alábbi válaszok születtek:

  • Müller Cecília cáfolta, hogy a hazai ellátóknál elfogyott volna a Remdesivir nevű szer, amelyet hatékonyan lehet használni a koronavírusos betegségek kezelése során. Külön megköszönte a Richter Gedeon Nyrt.-nek, hogy gyorsan elő tudta állítani a szert hazai gyártásban.
  • Kérdésre megerősítette, hogy a második hullámban az idősotthonokban, szociáis intézményekben is megjelent a koronavírus. Eddig 45 intézményben regisztráltak pozitív esetet, de szerencsére a járványt sikerült kontroll alatt tartani. Jó hír, hogy akiknél kimutatták a koronavírust, közülük számosan teljesen tünetmentesek, körükben szűrések alkalmával derült ki a pozitivitás. Ebben a 45 intézményben összesen 542 pozitív esetet regisztráltak, 130 fő került kórházban, és 35-en hunytak el. Harminc beteg pedig gyógyultan tudott távozni. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy továbbra is érvényben van a látogatási tilalom és az intézményelhagyási tilalom, új lakó felvétele pedig csak két negatív teszt bemutatása után történhet meg.
  • Arra a kérdésre, hogy emelkedhet-e a lélegeztetésre szoruló koronavírusos betegek száma, az a válasz hangzott el, hogy ezt nagyon nehéz előre megmondani, mindenesetre jó ideje sikerül tartani a 10 százalékos arányt: ennyien kerülnek lélegeztetőgépre a kórházba kerülők közül. A betegség lefolyásáról szólva megemlítette, hogy nagyon gyorsan, akár órákon belül jelentkezhetnek a súlyosabb tünetek, és a gyengeségérzet hamar átfordulhat fulladásos állapotba. Szakmai kutatásokra hivatkozva elmondta, hogy tapasztalatok szerint annál jobbak a túlélési esélyek, minél később kerül a beteg a lélegeztetőgépre. Rögzítette, hogy rendelkezésre állnak mindazon eszközök – gépek, gyógyszerek, személyzet -, amelyekkel biztosítható a megfelelő ellátás.
Forrás:

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com