A Richter kommunikációs igazgatója szerint jó hír a magyarok számára, hogy a remdesivirt helyben elő tudják állítani. A klinikai vizsgálatok hétfőn, hét centrumban elkezdődtek.

A Richter gőzerővel gyártja Magyarországon a koronavírus elleni egyik leghatékonyabb gyógyszert: a súlyos stádiumban lévő COVID-betegek kezelésre jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét.

„Márciusban kaptuk a felkérést a kormánytól, hogy a Richter kezdjen el dolgozni a remdesivir hatóanyag fejlesztésén. Egy igen megfeszített munka zajlott nálunk március óta” – fogalmazott az ATV Start című műsorában Beke Zsuzsa. A Richter Gedeon kommunikációs igazgatója azt is elmondta, a remdesivir előállítása egy komplex és bonyolult fejlesztési folyamat volt, ami 15 lépéses szintézisből állt.

Beke Zsuzsa azt is elárulta, hogy ezt a készítményt nem lehet majd patikai forgalomban kapni. „A jelenlegi ismereteink alapján inkább súlyosabb fázisban lévő betegeknek tud majd segíteni” – mondta. A kommunikációs igazgatója úgy tudja, a klinikai vizsgálatok hétfőn, hét centrumban elkezdődtek.

A remdesivir molekula eredetileg az ebola ellen lett kifejlesztve, viszont az ellen nem bizonyult hatásosnak, viszont úgy tűnik, hogy a koronavírus ellen hatékony lehet. A remdesivir Beke Zsuzsa elmondása szerint, 25-40 százalékkal tudja csökkenteni a halálozás esélyét, ez nagyban függ attól, mikor kezdik el adni a betegnek. Másrészt akár 5 napra is le tudja rövidíteni a gyógyulási időt.

„Szerintem a magyar betegeknek nagyon jó hír, hogy a Richter ezt itt helyben elő tudja állítani, nem biztos, hogy ebből a készítményből belátható időn belül, megfelelő mennyiségű ellátásban részesülhetnénk” – fejtette ki.

A világ összes nagy gyógyszercége próbálkozik valamilyen megoldást találni egy világjárvány kezelésére. A Richternél jelenleg 5 különböző projekt fut párhuzamosan. Tagja a Richter például annak a konzorciumnak, ami egy koronavírus elleni gyógyszer kifejlesztését tűzte ki célul.

A favipiravir is folyamatban van, ami egy tabletta és a kevésbé súlyos stádiumban lévő betegek kezelésére lehet alkalmas.

Forrás:

KÖVESSEN minket itt is: