A gyártó cég szerint nem biztos, hogy megalapozott a vizsgálat, amelynek során az derült ki, hogy nem segíti a gyógyulást az eddigi egyetlen COVID-elleni szer.

30 ország 11 ezer koronavírusos betegét vizsgálták meg, és ezek után a WHO azt találta, hogy a remdesivir nevű gyógyszernek nincs szignifikáns hatása, nem halnak bele kevesebben a fertőzésbe, és nem is gyógyulnak gyorsabban a betegek – írja a CNN nyomán a 444.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a kutatás eredménye meggyőző, de egyben kiábrándító is. Eddig azt gondolták, hogy ez az egyetlen hatékony gyógyszer a COVID-19 kezelésére, több országban is gyártják, sőt, alkalmazzák is, köztük Magyarországon is. A szert eredetileg a malária kezelésére fejlesztették ki, és az amerikai kutatások azt mutatták, hogy alkalmazása harmadával csökkenti a súlyos COVID-19 betegek felépülési idejét, igaz, azt is kimutatták, hogy az enyhébb tünetekkel betegeskedőkön nem segít.

A hatóanyagot a Gilead fejlesztette ki, a gyógyszercég szerint a WHO kutatása “nem jelenti azt, hogy a Vekruly néven forgalmazott gyógyszer nem működik”. A cég szerint a WHO eredményeit nem publikálták egy komoly orvosi folyóiratban sem.

Ott ugyanis szigorúan ellenőriznék a kutatás eredményeit és az adatokat, ezért a cég azért aggódik, hogy nem eléggé megalapozott a vizsgálat.


KÖVESSEN minket itt is: