Önnek is elviszik

Amennyiben szeretné a Biatorbágyi Körképet postaládájába megkapni – mert eddig nem kézbesítették az ön számára és csak online tudta olvasni – kérjük, jelentkezzen az alábbi telefonszámon: 0670-659-4655.


 

Szlávik János az ATV-nek korábban azt mondta: nem állítják le Magyarországon a remdesivir klinikai vizsgálatát, csak azért, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy véli, hogy a szer nem hatásos. “Ez nem ilyen egyszerű” – mondta a főorvos a csatornának.

Hét Covid–19 beteg kapta meg eddig a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, amelynek három klinikája, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, valamint a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika vesz részt a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban – tudatta hétfőn a Semmelweis Egyetem.

A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által gyártott, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert október 14-én adták be az első betegnek a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján. A 75 éves, súlyos állapotú nőbeteg aznap érkezett az intézmény Covid–19 betegeket ellátó osztályára.

Ugyanakkor a remdesivir amerikai változatát már eddig is alkalmazta az egyetem a standard terápia részeként.
“Az AITK-n valamennyi lélegeztetett, illetve oxigénterápiára szoruló Covid–19 beteg kapja ezt a hatóanyagot is a komplex terápia részeként, az első adagolására 2020. augusztus 8-án került sor” – közölte Gál János klinikaigazgató.

Azóta a három egyetemi ellátóhelyen 15 beteget kezeltek ezzel a szerrel jellemzően 5, esetenként 10 napon át. A közlemény szerint a vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivir hatóanyagot kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják, súlyos májkárosodás vagy jelentősen beszűkült vesefunkció esetében ugyanakkor nem adható.

A Semmelweis Egyetem klinikáin a Covid–19 betegek kezelésének szerves része a vérplazmaterápia is. A gyógyult koronavírus-fertőzöttek véréből előállított szérumot eddig 57 beteg kapta meg – közölték. Mindezek mellett 2020 áprilisától a lélegeztetett betegek komplex terápiás protokolljának kötelező eleme a dexametazon adagolása.

A WHO szerint a remdesivir hatástalan, de Szlávikék nem állnak le
Miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy nemzetközi kutatás eredményeit úgy összegezte, hogy a remdesivir nem gyógyítja a koronavírus-betegeket, Magyarországon nem állnak le a klinikai vizsgálatok – ez utóbbit Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa erősítette meg az ATV-nek.

Szlávik szerint „ez nem ilyen egyszerű”, illetve, mondta, “nem állítunk le egy klinikai kutatást, mert az Egészségügyi Világszervezet bejelenti”. A főorvos szerint egy ilyen kutatási eredményt nem a WHO, hanem független szakértők szoktak elbírálni, és az sem mindegy, hogy kinek, mikor, milyen dózisban adják a hatóanyagot.

“Úgy gondolom, akkor járunk el helyesen, ha megvárjuk a klinikai vizsgálatok végét és akkor lehet kijelenteni, hogy hatékony vagy nem hatékony, ráadásul mi eddig is hangsúlyoztuk, hogy ez nem csodaszer” – közölte.

A remdesivirrel kapcsolatos újabb kutatást 30 ország több mint 11 ezer koronavírusos betegével végezték.

Forrás:

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com