Önnek is elviszik

Amennyiben szeretné a Biatorbágyi Körképet postaládájába megkapni – mert eddig nem kézbesítették az ön számára és csak online tudta olvasni – kérjük, jelentkezzen az alábbi telefonszámon: 0670-659-4655.


 

Kirúgták a szegedi kutatóintézetből, most talán mégis neki köszönhetjük a koronavírus elleni oltást.

Megkezdődött több ezer koronavírus elleni vakcina gyártása a Pfizer gyógyszergyár belgiumi üzemében. Év végéig 100 milliót darabot állítanak elő. A végleges engedélyezés még pár hétig tarthat, a gyártó azonban annyira biztosra megy, hogy nem állnak le a gyártással. A koronavírus-elleni védőoltás alapjait magyar kutatók rakták le.

100 millió oltást gyártanak
Az amerikai óriásvállalat, a Pfizer tervei szerint, a BioNTech vállalattal közösen kifejlesztett oltóanyagból még ebben az évben százmillió adagnyi vakcinát készítenek el, melyből negyvenmillió oltóanyagot az Egyesült Királyságnak szánnak – írja Dailymail.com. A vakcina gyártásáról videófelvétel is készült.

Kisújszállási kutató ötlete
A BioNTech nevű német cégben évek óta több magyar származású kutató dolgozik, a legismertebb közülük a kisújszállási születésű Karikó Katalin, aki a Szegedi Tudományegyetemen végzett, majd a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett dolgozni.

Szegedről kirúgták, beindult a nemzetközi karrier
A szegedi intézetből 1985-ben kirúgták, azóta külföldi egyetemeken, kutatóintézetekben dolgozik az úgynevezett mRNS technológián. Az utóbbi majdnem 10 évben pont annál a BioNTech-nél fejleszt, akik együttműködnek a Pfizerrel a koronavírus kifejlesztésén.

Szegeden figyelt fel a technológiára
Az mRNS technológiára Karikó Katalin még Szegeden figyelt fel, akkor jött rá, hogy mennyire hatékony módszer és gyorsan lehet vele oltásokat, gyógyszereket kifejleszteni.

Szupergyógyszer lehet belőle
Legutóbbi interjújában azt is elmondta, hogy a 2020-as évek közepén megjelenhetnek az első mRNS elven működő gyógyszerek, melyek a daganatos megbetegedések gyógyításában óriási fejlődést hozhatnak.

Nagyon biztonságos
Az mRNS oltás lényege, hogy nem legyengített vírusból készül, ezért nagyon biztonságos. Az mRNS amolyan üzenőmolekula, amely segít időben megtanítani a test védekezősejtjeinek, hogyan kell elbánni a koronavírusokkal.

Nobel-díjas is lehet
Ha a jelenleg már a gyártósoron lévő vakcina tényleg hatásos lesz, Karikó Katalin neve könnyen felkerülhet az Nobel-díjra jelöltek közé.

A sok munka eredményre vezet
“Nagyon jó volt látni a gyártósoron az első injekciós üveget. Óriási mosolyt csalt az arcomra, hogy láthattam, hogy a sok munka valóban terméket eredményez.” – nyilatkozta Ben Osborn a Pfizer vállalat főnöke. Az elkészült vakcinákból kettőt kell majd beadni a fertőzötteknek. 100 millió dózist tud előállítani a cégóriás év végéig, ha engedélyezik.

Már kérik az engedélyezést
Az amerikai Pfizer gyógyszergyár novemberben már kéri Európa legnagyobb magántulajdonban lévő biotechnológiai vállalatával, a BioNTech gyógyszergyártóval közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina engedélyezését – ezt pénteken jelentette be Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója. Akkor tudatta, hogy sürgősségi eljárást kérnek az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelettől (FDA) a készítmény forgalomba hozatalához.

Jók az eredmények
A szakember a vakcinával folytatott eddigi kísérletek eredményeit jónak értékelte, s mint írta, ezeket részletesen be is terjesztik az FDA-hez. Ha az oltás tényleg hatékony lesz, a Szegedről kirúgott magyar kutatónak sokat köszönhet a világ.


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com