Megosztás:

Távoktatásra álltak át a Budakeszin a Nagy Sándor József Gimnáziumban pár nappal azután, hogy az egyik tanárról és diákról kiderült: elkapták a koronavírust. Múlt héten még nem akarták lezárni az iskolát, mára változott a helyzet.

Baj van az iskolában
Lezárták az egyik gimnáziumot Budakeszin és online oktatásra tértek át, erről a Blikk egyik olvasója számolt be. Már a múlt héten kiderült, hogy baj van.

Fertőzött lett egy tanár
Akkor még ezt írta a hölgy „Gyermekem Budakeszin a Nagy Sándor József Gimnáziumba jár. Most írt körbe az osztályfőnök, hogy az egyik tanár COVID-os lett.”

Kontaktkutatás
A szülő múlt héten még azt közölte, tájékoztatták őket arról is, hogy az oktató és a kontaktjai hatósági karanténba kerülnek, valamint, hogy az illetékes szervek szerint egyelőre nincs online oktatásra való átállás, hagyományos nappali rend szerint tanítanak tovább.

Mára megváltozott a helyzet
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pár napja még azt válaszolta, hogy a tanáron kívül egy igazolt gyermekről tudnak, többen pedig tesztelésre vagy eredményre várnak. Hozzátették azt is, hogy arról, hogy a hagyományos helyett távoktatással folyjon-e tovább a tanítás, az operatív törzs dönt.

Semmire sem válaszolnak
A lap most újabb megkereséssel fordult az operatív törzshöz, mivel a szülő hétfőn már arról adott hírt, hogy a gimnázium diákjai online oktatással tanulnak. A törzsnél érdeklődtünk arról, hogy mennyi ideig tarthat a távoktatás, illetve szerettük volna megtudni, hogy a tanár és az érintett diák mellett találtak-e újabb fertőzötteket, de a kért időpontig ismételten nem adtak válaszokat – írja a lap.

Kontakt kontaktja
Nemrég írt a budapestkornyeke.hu arról, hogy Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján kijelentette, ha egy iskolai osztály karanténba kerül, a diákok szüleinek nem kell karanténba vonulniuk, mert egy kontakt kontaktját már nem tekintik szoros kapcsolatnak.

Mit tegyen a szülő, ha karanténba kerül a gyerek?
A tisztifőorvos által elmondottak alapján semmit. Csak akkor van dolga a szülőknek, ha tüneteket is mutat a gyerek. Ekkor telefonon kell hívni az orvost. Ha kiderül, hogy koronás, akkor a szülő is kontakt lesz, vagyis karanténban kell maradnia.

Na de tényleg, mit tehet a szülő?
Erről nem volt szó ugyan az operatív törzs sajtótájékoztatóján, de úgy tűnik, ha az iskolában vagy az oviban karantént rendelnek el, a családunk biztonsága érdekében a szülőknek kell lépnie. Mielőbb tudni kell, hogy a gyermekünk is fertőzött vagy sem. Mivel az állami iskolákban és oviban nem fognak azonnal tesztet végezni, marad a magánúton beszerezhető hatósági áras teszt 20 ezerért. Ebből megtudhatjuk, kell-e otthon óvintézkedéseket hozni, például átmenetileg el kell-e hagyni az esti puszit. Ha fertőzött a gyerek, jelenteni kell és bizony az egész családnak karanténba kell vonulnia, ebben az esetben jogosult lesz a szülő “táppénzre” .

Mikor térhetnek vissza a kartanténból az oktatásba a diákok?
A tisztifőorvos elmondása szerint, ha valaki kontaktként került karanténba, ám nincsenek tünetei, 10 nap múlva visszatérhet. Ez a diákokra is vonatkozik. Ha bármilyen tünetet mutat a gyerek, gyanús esetnek számít, így az előírások szerint hívnia kell telefonon a gyermekorvost, háziorvost.

Kiemelt kép: Budakeszi, Nagy Sándor József Gimnázium – Forrás: Google StreetView


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com

Hide picture