Gyanús tartalmú és formátumú számlákat küldenek csalók a DigiTV és az NKM Energia Zrt. nevében. Aki bedől nekik, számítson arra, hogy a bankszámláján lévő pénznek annyi lehet.

Szeptember végén és október elején gyanús tartalmú és formátumú számlalevelek kezdtek terjedni az interneten; a Qubit szerkesztőségébe is jutott belőlük.

A levelek első ránézésre hivatalos online számláknak tűnnek, de valójában nem azok, veszélyes csalók állnak mögöttük.Az egyik típusú email feladója látszólag a Digi Kft., ami arról értesíti a címzettet, hogy az ügyfélkapun keresztül már elérhető az aktuális havi e-számla – írják a kamulevélben.

A csalók másik fajta levele az NKM Energia Zrt. nevében érkezik. Ebben örömmel jelentik a jó hírt, miszerint elkészült az új földgázszámla, amit az emailben szereplő linkre kattintva egyből be is lehet fizetni.

A levelek valójában francia és írországi emailcímekről érkeznek. A bennük elhelyezett, pénzbefizetésre szolgáló linkek nem a fenti cégek oldalaira, vagyis digi.hu-ra vagy a nemzetikozmuvek.hu-ra mutatnak. Ha valaki bedől, akkor a kifejezetten gyanús gateportals.com-ra és a karpataljaiadatbank.net-re érkezik.Ha valaki megpróbálja befizetni az első pillantásra meggyőzőnek tűnő kamuszámlákat, adathalászok csapdájába esik és könnyen ellophatják a bankszámlájáról a pénzét.

Kiemelt kép: MTI


KÖVESSEN minket itt is: