A fővárosi csapvízben találták a legtöbb ólmot, amely nehézfém elsősorban a magzatok, csecsemők és kisgyermekek egészségét veszélyezteti.

A vételi minták 14 százaléka haladta meg a határértéket, Budapesten így több mint hatszázezer, országosan pedig további százharmincezer ember ihat ólmos vizet, főleg a nagyobb városokban.

Elérhetőek a Nemzeti Népegészségügyi Központ a lakossági ivóvíz ólomtartalmát felmérő projektjének eredményei, amelyekből kiderült, hogy a csapvíz ólomtartalma miatti egészségkockázat elsősorban a fővárost és az ötezer fő feletti városokat érinti.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ programjának keretében a lakosok és az intézmények országszerte ingyenesen vizsgáltathatták be a csapvíz ólomtartalmát. Az eredmények azt mutatják, hogy a nehézfém szennyezés szempontjából a belső kerületek döntő többsége – főleg ahol 1945 előtti épületek vannak – nagyon magas kockázatúnak minősül.

Az adatok alapján a teljes csőcsere a fővárosban körülbelül ötvenezer, míg a vidéki nagyvárosokban körülbelül 32 ezer épületben lehet szükséges. Az egészségügyi kockázatok miatt időszerű lehet egy átfogó, országos akcióterv megalkotása a hosszú távú egészségügyi következmények miatt.

Az ólom, mint nehézfém ugyanis számtalan egészségügyi kockázatot rejt magában. A legfőbb probléma, hogy idővel felhalmozódik, az ólom pedig már viszonylag kis vérólomszint mellett is káros lehet, leginkább a vesét és az agyat károsítja.

Forrás:

KÖVESSEN minket itt is: