A hazai gyártású 3Fluart oltóanyag átmenetileg elfogyott, a Vaxigrip Tetra vakcinából viszont már nem is lesz újabb szállítmány.

Olyannyira óriási az érdeklődés az ingyenes influenza elleni védőoltás iránt, hogy van olyan háziorvos, aki már csak várólistára tudja tenni a vakcina beadatását kérő betegeket – számolt be róla a Telex.

Ez a szakember azt mondta, most a korábbi évekhez képest ötször-hatszor több betege kéri az oltást, de mivel nem kapott elég oltóanyagot, hogy mindenkinek beadja, most kénytelen várólistára felvenni az igénylőket. Mint mondta, “tömött sorokban jönnének oltatni“, olyanok is, akiket évek óta nem is látott a rendelőben. Szerinte a népegészségügyi hivatal egyelőre nem meri kimondani, hogy nincs elég vakcina.

Egy másik orvos azonban kapott egy hivatalos választ a tisztiorvosi hivataltól, amiben nem is tagadják, hogy átmenetileg elfogyott a 3Fluart oltóanyag (ez az a három víruzstörzset tartalmazó vakcina, amit a magyar kormány gyártatott le).
Azt írták, “plusz adagok megrendelése a Nemzeti Népegészségügyi Központ felé a múlt héten megtörtént“, de még nem kaptak érdemi választ.

A háziorvos elmondása szerint november 6-tól heti elszámolást vezet be a népegészségügyi központ, ami azt jelenti, hogy az orvosoknak minden péntek délutánig le kell adniuk, hogy hány embert oltottak be, és hányan várnak még erre. A szakember szerint ezek alapján fognak majd sakkozni a meglévő készletekkel.

Az elosztásakor első körben max. 200 db oltóanyagot igényelhetett minden háziorvos. Ezt a 200 db-ot az meg is kapta, aki az első nap délelőttjén ment az oltásokért, aki viszont aznap délután, annak már csak 100 db jutott, mondván, hogy ‘nem gondoltuk, hogy minden háziorvos kérni fogja a 200 db-ot’“- mondta el egy harmadik háziorvos.

A legtöbb háziorvos a korlátozott számban elérhető oltóanyagmennyiség miatt prioritási listát állított fel: az első adagokból a 60 év feletti időseket és a rizikócsoportba tartozó, krónikus betegeket oltják be, a fiatal, egészséges páciensektől pedig egyelőre türelmet kérnek. Egy háziorvos szerint még így sem vagyunk elkésve semmiről, egész novemberben is mehet majd az oltás az oltóanyag érkezésének ritmusában.

Van azonban egy másik vakcina is, a Vaxigrip Tetra, amely négyfajta influenzavírus ellen nyújt védelmet, és a magyar oltóanyaggal ellentétben a 6 hónap és 3 év közötti kisgyerekeknek és a várandós és szoptató nőknek is be lehet adni. Ez eddig receptre és pénzért volt kapható a gyógyszertárakban, most azonban a kormány az egész magyarországi készletet felvásárolta a gyártótól. De így is csak 100 ezer adag áll rendelkezésre, ami kevésnek bizonyulhat, és várhatóan nem is érkezik belőle több.

A gyártó Sanofi kommunikációs igazgatója ugyanis a Telexnek megerősítette, hogy nem látnak esélyt további szállítmányra ebben az influenzaszezonban.

A gyártás tervezése tavaly októberben indult a mostani szezonra, amikor még nem lehetett látni a koronavírus járvány okozta megnövekedett oltási igényt. A vakcina biológiai készítmény, melynek gyártási technológiája nem teszi lehetővé a rövid távon történő előállítást” – közölte Asztalos Andrea.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón azt mondta, 1,3 millió adag oltóanyag áll rendelkezésre, és ha kétszer annyian kérnék az oltást, mint tavaly, akkor is van elég. Ha pedig esetleg mégis kellene még, tudnak beszerezni.


KÖVESSEN minket itt is: