Hiába hívják fel a figyelmet lépten-nyomon a D-vitamin szedésére, az emberek egyszerűen elfelejtik bevenni a tablettákat – írja a SzeretlekMagyarország a The Guardian cikke nyomán.

Érdemes lenne D-vitamint adni az olyan általános élelmiszerekhez, mint a tej és kenyér, írja a The Guardian brit tudósok javaslatai alapján. A megfelelő D-vitamin háztartással rendelkező fertőzöttek ugyanis jóval könnyebben vészelik át a koronavírus-fertőzést azoknál, akik vitaminhiánnyal küzdenek. Dr. Gareth Davies úgy véli, hogy kutatásuk alapján megkérdőjelezhetetlen az összefüggés. Véleményem szerint egyértelmű, hogy a D-vitamin nemcsak a betegség súlyosságát befolyásolja, hanem már a megfertőződés ellen is védelmet nyújthat – mondta az orvosfizikai kutató.

Hozzátette: az élelmiszerek vitaminnal dúsításához azonban alapos tervezésre van szükség, ugyanis rengetegen szednek már most is különféle táplálékkiegészítőket. Ezért a kiválasztáshoz komoly előkészületek kellenek, mert a túlzott vitaminbevitel ugyanúgy egészségügyi problémákhoz vezethet, ahogy a hiány is.

A kutató szerint az biztos, hogy a jelenlegi stratégia nem működik: hiába hívja fel a figyelmet a kormány és a szakemberek, hogy a kevesebb napfény miatt és a koronavírus-védekezéssel összefüggésben szedjenek az emberek étrendkiegészítőket, sokan ezt egyszerűen nem teszik meg, vagy elfelejtik bevenni a tablettákat. Davis és csapata a kutatás során arra jutott, hogy a brit lakosság legalább felének D-vitaminhiánya van, vagyis jobban kitett a fertőzés veszélyének és a betegség súlyos lefolyásának.

Kiemelt kép: pixabay


KÖVESSEN minket itt is: