Nagyon várják a home office-törvényt a cégek és a szakszervezetek, a kormány ennek benyújtását a parlament őszi ülésszakának elejére ígérte.

A VOSZ főtitkára szerint a jogszabály csúszása a cégekre is negatívan hathat. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a kormány azt mondta nekik: más fontosabb jogszabály-tervezet előkészítéseken dolgoznak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig azt írta az Atv Híradójának: a szabályozási igények felmérése, felülvizsgálata zajlik.

Rendszeresen 98, míg alkalmanként 160 ezren dolgoztak otthonról szeptemberben a KSH adatai szerint. Már a nyáron felmerült, hogy a koronavírus-járvány miatt a kormány rugalmasabbá tenné az otthoni munkavégzést. A kabinet a parlament őszi ülésszakának kezdetére ígérte, hogy benyújtják a törvényt az Országgyűlésnek.

Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az Atv híradójának azt mondta, mikor a legutóbbi Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma ülésén rákérdeztek a kormánynál arra, hogy hol tart a folyamat, azt a választ kapták, hogy a más, fontosabb jogszabály-tervezetek előkészítésével és benyújtásával voltak elfoglalva. A home office-ról egyelőre nem született döntés.
Bár a Munka törvénykönyvében szerepel a távmunkavégzés, sok részlete kidolgozatlan. Ezt orvosolná a korábban hangoztatott módosítás. Eszerint csak a munkaadó és a munkavállaló közös megállapodásán alapulhatna az otthoni munkavégzés, a foglalkoztató pedig biztosítaná a szükséges munkaeszközöket, miközben a távmunkáért adómentes rezsiátalány is járna.

Azonban rengeteg a nyitott kérdés. Rónaszéki Péter, a Fortix Consulting Kft. ügyvezetője az Atv híradójának azt mondta, szerinte problémát jelent például az is, ha más is hozzáfér az otthoni hálózatunkhoz. Ugyanis home office esetében nemcsak személyes, hanem bizalmas ügyféladatokat is tartalmazhat a dolgozó adatforgalma.

A vállalkozók érdekvédelmi szerve is sürgetné a szabályozás létrejöttét. Ennek hiánya ugyanis a cégeket is negatívan érintheti. A lehetőség körüli bizonytalanság ugyanis gátolhatja a munkaadókat a munkavállalói állományuk megtartásában, fejlesztésében – magyarázta híradónknak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Az Atv Híradó megkeresésére a szaktárca azt írta: a munka törvénykönyve jelenleg is biztosítja a távmunka-szerződés jogi feltételeit. Hozzátették: A témakörhöz kapcsolódó esetleges további szabályozási igények felmérése, felülvizsgálata folyamatban van.

Forrás:

KÖVESSEN minket itt is: