A D-vitaminnal támogatjuk az immunrendszerünket, de orvosi kontroll nélkül szigorúan csak az ajánlott mennyiséget lehet naponta szedni, ami 2 ezer nemzetközi egység – mondta dr. Takács István, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának igazgatója.

A magyar emberek D-vitamin-szintje tél végére olyan jelentősen csökken, hogy az már az immunrendszer működésére is negatívan hat, ez pedig a koronavírus elleni védekezés idején gondot jelenthet. A napi 2 ezer egység D-vitaminnal viszont szinten tarthatjuk a szervezetben a megfelelő mennyiséget – ezzel támogatjuk az immunrendszert. A vitamin nem csodaszer, nem véd meg a fertőzéstől. De ha valaki találkozik a vírussal, és megfelelő a D-vitamin-szintje, akkor egy felkészültebb immunrendszer jobban megküzd a fertőzéssel. Egyáltalán nem mindegy a most járványt okozó koronavírusnál, hogy egy legyengült, vagy egy erős immunrendszer áll vele szemben. Élet-halál kérdés is lehet – hangsúlyozta az igazgató.

Az igazgató elmondta: a D-vitamin teljesen másként működik, mint a többi, jól ismert vitamin. Először is azt kell tisztázni, hogy a D-vitamin nem vitamin. Semmi köze a vitaminokhoz. Ez egy hormon előanyaga – ami egy ősi, szteroidvázas hormon. A bőrben keletkezik – napfény hatására -, aztán a szervezetben több lépcsőben aktiválódik. Először a májban – ez lényegében mindenkiben megtörténik, csak az aktív, súlyos májbetegeknél nem. A következő aktiválódás részben a vesében következik be – ez befolyásolja a kalcium anyagcseréjét a szervezetben. A csonterősítéssel, a kalcium anyagcseréjével kapcsolatos hatásait már nagyon régóta ismerjük – a csontlágyulás több száz éve ismert betegség. Amikor ezt a betegséget kutatták, akkor jöttek rá az orvosok, hogy a D-vitamin jó hatással van a csontokra.

A doktor elmondta: a cél az, hogy ne alakuljon ki D-vitamin hiány, ugyanis akkor az immuniválasz gyengül. Ezért érdemes a téli időszakban naponta szedni.

Forrás: Origo


KÖVESSEN minket itt is: