Az eddiginél nagyobb lehet a növekedés az állampapíroknál, köztük a babakötvénynél is a Magyar Államkincstár online szolgáltatásai révén – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Hangsúlyozta, hogy különösen a koronavírus-járvány idején

érdemes kihasználni az államkincstár otthonról kényelmesen és ingyenesen elérhető, biztonságos szolgáltatásait, és online vásárolni állampapírt: Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) mellett például babakötvényt is.

Tállai András felidézte, hogy két év alatt megduplázódott a babakötvénybe fektetett összeg, a családtagok és az állam befizetései révén már 100 milliárd forintnál is nagyobb összeg kamatozik a gyermekeknek.

Az elmúlt négy hónapban mintegy 13 ezer új számlát nyitottak, és az érdeklődés az év vége felé növekszik. Már 230 ezer gyermeknek van babakötvénye, de a kincstár legfrissebb kimutatása szerint mintegy egymillió, 2005. december 31-e óta született gyermeknek nincs még a babakötvény összegét nyilvántartó Start-számlája, pedig a konstrukció egyedülálló az Európai Unióban. Amellett, hogy a szülők, hozzátartozók által befizetett összeg után az állam minden évben tíz százalékos, maximum hatezer forintos támogatást ad, rendkívül kedvező, 2020-ban 6,4 százalékos kamatot is fizet. A államtitkár szerint az otthonteremtési támogatások bővítésével, a családok kedvezményes adózásával együtt a babakötvény világos értékválasztást mutat. A magyar államnak az itt születő gyermekek az elsők, a családok támogatása központi kérdés – szögezte le Tállai András.

Kitért arra is, hogy fontos szerepe volt az államkincstárnak is abban, hogy a babakötvény mára a pénzügyileg tudatos szülők körében az egyik legnépszerűbb befektetési formává vált. Lényegesnek nevezte, hogy az őket érintő pénzügyi lehetőségeket a gyermekek is mielőbb megismerjék, ezt szolgálta a kincstár Mesterecset rajzpályázata, amelynek egyik fő témája a babakötvény, és címzettje az öt és tizennyolc éves korosztály. A pályázat vasárnap lejáró határidejét a nagy érdeklődésre tekintettel meghosszabbította a kincstár, így a gyermekek képzőművészeti alkotásai még november 15-ig benyújthatók.


KÖVESSEN minket itt is: