A kormány családtámogatási programjának szinte minden elemére igaz, hogy minél több a gyermek, annál több a pénz, a támogatás – jelentette ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorában.

Novák Katalin hangsúlyozta: január elsejétől Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja indul, amelynek célja, hogy az emberek még jobb körülmények között tudják nevelni gyermekeiket. Új elemként említette, hogy az új értékesítésű ingatlanok áfája 27-ről 5 százalékra csökken, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolt ingatlanok pedig illetékmentesek lesznek. Novák Katalin várakozásai szerint a támogatások közül az otthonfelújítási program lesz a legnépszerűbb, mert sokan vannak olyan élethelyzetben, hogy nem szeretnének költözni, meglévő ingatlanjukat kívánják korszerűsíteni. Úgy fogalmazott: most “ezeknek a kiadásoknak a felét odaadjuk”, hárommillió forintig.

A miniszter beszélt arról is, hogy a családtámogatási program elemei – a babaváró támogatás, a csok, a csok-kölcsön, az illetékmentesség, a szülő édesanya diákhitelének részbeni vagy teljes elengedése – a gyermekvállalás előtt álló fiataloknak olyan perspektívát jelent, amilyen “sosem volt még”. Az illetékmentességről azt is megjegyezte, hogy az ingatlan értékének 4 százalékát jelentő megtakarítást egyformán vehetik igénybe a gyermeket vállaló, illetve már nevelő családok, valamint egyedülálló szülők is. Novák Katalin szólt arról is, hogy a támogatások egymásra épülnek, logikusan következnek egymásból, tehát “az egyik nem üti ki a másikat”.

A miniszter azt reméli, hogy ismételten százezrek otthonteremtését tudják segíteni, emellett a program az építőipar fellendítésén keresztül a gazdaságot is élénkíti, ami a költségvetés bevételeit is növeli. Novák Katalin a demográfiai tendenciáról szólva kifejtette: jelenleg Magyarországon másfélszer annyian kötnek házasságot, mint tíz éve, a válások száma hatvanéves mélyponton van, 2010 óta Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv az Európai Unió országai közül.

“Véget kell vetnünk annak az évtizedek óta tartó trendnek, hogy évről évre Magyarország határain belül és az összmagyarság vonatkozásában is többen halnak meg, mint ahányan születnek” – jelentette ki. Leszögezte azt is, hogy amíg Magyarországnak polgári kormánya lesz, addig a családosokat, a gyermeket várókat és nevelőket minden lehetséges eszközzel támogatni fogják.

Kiemelt kép: pixabay


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com