A kreatív ipar és a divatipar képviselői is gondolják át, hogyan tudnak hozzájárulni az Európai Hulladékcsökkentési Hét magyarországi programjaihoz, amelyek száma már meghaladja a 300-at – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Boros Anita hozzátette, az európai kezdeményezés 2009-ben indult el, Magyarország idén 12. alkalommal vesz részt a rendezvénysorozaton. Az ITM ezért idén egy 12 állomásos eseménysorozatot szervezett, ahol minden állomáson megszólítottak egy-egy ágazatot és képviselőiktől azt kérték, szervezzenek olyan programokat vagy csatlakozzanak olyan akciókhoz, amelyek felhívják a figyelmet a környezetre és a hulladék mennyiségének csökkentésére.

Boros Anita közölte, az Európai Hulladékcsökkentési Hét lényege, hogy Európában egyszerre mozduljanak meg a tagállamok, azokon belül az állampolgárok, a civil szervezetek, az oktatási intézmények, a közigazgatási szervek és a vállalkozások a hulladékcsökkentés érdekében.

“A hulladék mérséklése, a hulladék csökkentése legyen divat” – fogalmazott az államtitkár, aki szerint fontos, hogy az emberek mindennapi életébe beépüljön a szelektív hulladékgyűjtés, valamint az, hogy nem vásárolnak felesleges dolgokat.

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója videóüzenetében elmondta, a fenntarthatóság kialakítása fontos a divatipar számára, ugyanis ez a világon a második legszennyezőbb iparág az olajipar után. Példaként említette, hogy a textilgyártás felelős a világ éves szén-dioxid kibocsátásának 10 százalékáért.

Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora pedig arra buzdította a hallgatókat, hogy minél többen vegyenek részt az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjain, már csak azért is, mert az egyetemen nagy hangsúlyt helyeznek a fenntarthatóságra, legutóbb egy konferencián mutatták be a körkörös gazdaság és azon belül a divatipar lehetőségeit.

Forrás:
MTI, Fotó: illusztráció/pixabay

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com