A bűnözők ugyan továbbra is családtagnak adják ki magukat az idős áldozatoknál, de már átutalással kérik a pénzt. Vészhelyzetre hivatkoznak, és azt állítják, azonnali pénzügyi segítség kell. A rendőrség figyelemfelkeltő kampányba kezdett.

„Kisfiam, te nem versz át, te nem vagy az unokám” A filmbeli idős hölgy megúszta, de egyre többen esnek áldozatul az úgynevezett unokázós csalás legújabb módszerének – írja az atv.hu. Míg korábban leginkább személyesen kértek pénzt vagy értéktárgyakat a magukat családtagnak kiadó bűnözők, addig mostanra már telefonon keresik fel idős áldozataikat.

A csalók arra hivatkozhatnak, hogy tartozást kell sürgősen törleszteniük vagy például arra, hogy egy súlyos baleset elszenvedői. A magukat többnyire rokonnak beállító bűnözők kihasználják áldozataik kétségbeesettségét. Arra kérik őket, hogy egy általuk megadott bankszámlára pénzt utaljanak: akár több százezer forintot is ellophatnak így az elkövetők. A rendőrség egy ilyen helyzetben rögzített valós telefonbeszélgetésről mutatott be felvételt:

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy ma már bárkit érhet ilyesfajta csalási kísérlet: “Nagyjából azonos a módszer a régiekhez képest. Annyi változás van történt, hogy bár ugyanúgy legtöbbször idős embereket keresnek meg, ma már azt látjuk, hogy szinte válogatás nékül próbálnak felhívni telefonszámokat” – fejtette ki részletesebben Noskó Zsolt, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési előadója.

A rendőrség azt javasolja, hogy ha gyanúsnak talál egy hívást, akkor tegye le a telefont, majd hívja vissza a hozzátartozóját, esetleg tegyen fel ellenőrző, személyes jellegű kérdéseket és ne hagyja, hogy sürgessék.

Kiemelt kép: atv.hu

Forrás:

KÖVESSEN minket itt is: