Önnek is elviszik

Amennyiben szeretné a Biatorbágyi Körképet postaládájába megkapni – mert eddig nem kézbesítették az ön számára és csak online tudta olvasni – kérjük, jelentkezzen az alábbi telefonszámon: 0670-659-4655.


 

Az országos tisztifőorvos december 16-tól az ünnepekre való tekintettel elrendelte a szociális intézményekben az érintésmentes látogatás lehetőségét. Sokan fognak örülni ennek.Az országos tisztifőorvos 2020. szeptember 8-án látogatási és intézmény-elhagyási tilalmat rendelt el a szociális intézetekben, amely ugyan továbbra is fennáll, de az ünnepi időszak miatt kiegészítette azzal, hogy érintésmentes látogatást biztosít a bentlakók és a családtagok, rokonok vagy ismerősök számára holnaptól, amíg vissza nem vonják – írja a privátbankár.hu.

A lap azt írja: ehhez előzetesen telefonon időpontot kell egyeztetniük a látogatóknak a nagy tömeg elkerülése miatt. A látogatásnak szigorú eljárási rendje van, melyet minden intézmény maga hoz meg. A laphoz eljutott dokumentum szerint egy vidéki idősek otthonában például ezeket kell betartani:

  • A látogató az intézmény kijelölt látogatói pontján juthat be, s csakis azok a személyek, akik előzetesen telefonon időpontot egyeztettek.
  • Érintésmentes testhőmérséklet-mérés után ki kell tölteni a látogatói nyilatkozatot.
  • Szájmaszkot kötelező viselni.
  • Csomagátvétel az érintésmentes látogatói ponton nem lehetséges.
  • A hozzátartozók gépjármű behajtását csak az intézmény egyes lakói számára biztosítanak.
  • A személyes kontakt, érintkezés tilos!
  • Kérik az óvintézkedések és a látogatási idő pontos betartását.

A látogatóknak a megadott látogatási idő előtt 5-10 perccel kell érkezniük a regisztrációra is időt hagyva. Minden szociális intézménynek kreatív módon ki kell alakítania az érintésmentes láthatást, ebben a vidéki intézményben például az egyik telephelyen plexi falat húztak fel, a másik telephelyen a már meglévő üvegfalat használják a látogató termekben.

Egy ellátotthoz heti egy alkalommal érkezhet látogató, és csomagot nem vihet be. Azok átadása továbbra is a fertőtlenítést és egy bizonyos várakozási időt követően lehetséges, melyet az intézmény főbejárati zsilipjében kell leadni. Abban az intézményben, ahol már megkapták a hozzátartozók az érintésmentes látogatásról szóló levelet, az ágyhoz kötött ellátottak látogatását csak a lakószobák üvegén keresztül tudnak lehetőséget biztosítani. Akinek a szobája nem a külső terek felé néz, azt a közösségi tér ablakához juttatják el ággyal együtt. De ez csak a hétköznapi idősávban megoldható a személyzet véges kapacitása miatt. Tehát a szociális szférában dolgozók továbbra is erejükön felül mindent megtesznek a gondozottakért.

Az intézményvezető arra hívja fel a figyelmet ebben a levélben, hogy a járványhelyzet mindenki számára nagy lelki megterhelést jelent, s mindenki felelősségteljesen gondolja át, hogy élni kíván-e ezzel a lehetőséggel, amely esetleg negatív hatással is lehet az ellátottra. Arról nem szól az országos tisztifőorvos rendelete, hogy gyermekek is részt vehetnek-e az érintésmentes látogatásokon, s ha igen, hány éves kortól.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com