Lassan egy hónapja megkezdődött Magyarországon is a koronavírus elleni oltások beadása, ma fontos információ hangzott el az oltásigazolásról.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón a hazai oltásigazolásról is beszélt. Ezek szerint a védettség igazolásáról valamilyen dokumentum lesz, egy plasztikkártyát fog mindenki kapni. A védettséget akkor szerezheti meg valaki, ha már átesett a betegségen vagy megkapta az oltást.

Az esetükben például az este 8 óra utáni kijárási korlátozás fenntartásának nincs értelme- fejtette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A gyártók számára is fontos vizsgálati pont, hogy az adott vakcina meddig ad védettséget a koronavírussal szemben. “Az említett igazolás február közepétől érhető majd el, arról pedig majd külön dönt a kormány, hogy ez milyen jogosultságokkal jár” – tette hozzá később.

A beoltottak esetében eltörölhető kijárási tilalom új fejlemény. Gulyás Gergely a múlt héten az oltásigazolással kapcsolatban annyit mondott, hogy akiket beoltottak, azokra például nem kell karanténkötelezzséget előírni. Az egységes európai szabályozásról épp ma tárgyalnak az EU vezetői.

Mit tudunk eddig az oltásigazolásról?
Néhány hete volt olyan hazai értesülés, miszerint könnyen elképzelhető, hogy sok helyre, főleg tömegrendezvényekre csak az oltással rendelkezőket és a koronavíruson már átesetteket fogják beengedni Magyarországon is.

Korábban olyan hírek is voltak, hogy az oltottság igazolásáról egy digitális egészségügyi útlevélre lesz szükségünk. A belügyminisztérium már kifejlesztette ehhez a technikai hátteret is. Szabó Bálint, az Országos Kórház-főigazgatóság egyik főigazgató-helyettese beszélt korábban ennek a részleteiről.

Forrás:
portfolio.hu, Fotó: MTI/Komka Péter
>>>Ossza meg ismerőseivel<<<

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)