Érdekelnek a nem mindennapi dolgok, kíváncsi vagy mit miért hívnak úgy, ahogy, nyitott vagy a nagyvilág érdekességeire? Szombaton reggel, a kávé mellé egy rövid „Tudtad, hogy…?” hírmorzsa, amivel könnyebben indulhat a nap.

Tudtad, hogy Károly hercegnek van egy Aston Martinja, ami borból származó bioetanollal működik?

A mondák szerint a szőlőtőkét az özönvíz mosta ki az Édenkertből, amely ezek után a hegy oldalában megeredt. A Biblia szerint Noé ültette el az első szőlőt az Ararát-hegy oldalában és ő is készítette belőle az első „részegítő” bort.

A fenti történetből kiindulva az ember legalább 6000 éve foglalkozik a bor készítés tudományával.

Régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és a borkészítés a mai Örményország, Irán és Törökország területén kezdődött, innen került át Európába.

Mi, Európaiak, pedig éltünk a lehetőséggel és a bor lett az európai civilizáció legrégebbi alkoholos itala. A bortermelés a legkorábbi 11. századi oklevelek tanúsága szerint a földesúri magángazdaságokban folyt, ahol a szőlőt szolgák vagy azok speciális csoportját alkotó szőlőművesek (vinitores) művelték meg és a termés felett a földesúr rendelkezett.

A borra tökéletesen igaz a mondás, hogy „kismértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság”, hiszen néhány korty bor jó hatással lehet a szervezetünkre. Sőt kifejezetten ajánlani szokták orvosok 1 deci bor fogyasztását. A vörösbor gyakorolja a legjobb hatást a szervezetünkre, nem csak vérképző, de az érfalakat is erősíti.

Az ismert és kedvelt hatásain kívül sok érdekességet is magában rejt ez a jól ismert ital.

Ha tippelni kellene, biztosan eltalálnánk, hogy a legtöbb bor az olaszoknál fogy, azon belül is a Vatikánban. Egy 2017-es statisztika szerint 76 liter évente az egy főre eső átlagos borfogyasztás. Második helyen, a szintén boraikról híres franciák állnak, ahol évente 45 litert fogyasztanak fejenként, utánuk pedig rögtön az ausztrálok következnek, az éves 24 literükkel. A világ legmagasabb borfogyasztása az 1970-es években történt, amikor átlagosan 90 (!) litert döntöttek magukba fejenként a portugálok egy év alatt.

A borokat 4 féle színnel szoktuk jellemezni, de csak kevesen tudják, hogy ha nem kerülne bele a szőlő héja, akkor minden bor egységesen fehér színű lenne, ugyanis a bogyók héja adja a színt a nedűnek. A fehér boroknál nem is dolgoznak a héjjal, csupán a vöröseknél használják.

Sok konfliktust sikerült már megoldani a borozgatás közben, illetve az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozatának aláírását is borral ünnepelték.

Ha sokáig szeretnénk élvezni a borozgatást, akkor mindenképpen oda kell figyelnünk a bolygónkra is, hiszen a klímaváltozás sajnos nagy fenyegetést jelent számára. Egy 2006-os kutatás szerint, ahogy emelkedik az átlag hőmérséklet a Földön, úgy csökken a legjobb minőségű bortermelő vidékeken a szőlő mennyisége. Jelenleg azt prognosztizálják, hogy 2100-ra már 20 százalékkal kevesebb bortermelő vidék lehet a világon, ha így folytatódik a melegedés.

 

Óvd a Földet, hiszen ez az egyetlen bolygó, ahol van bor!

Forrás:
Wikipedia, 1.Fotó: illusztráció, 2.Fotó: Pixabay/illusztráció
>>>Ossza meg ismerőseivel<<<

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)