Ha időben felismerik a szülők a lezajlott Covid-fertőzést követően bekövetkező, úgynevezett sokszervi gyulladás szindróma tüneteit a gyermeküknél, akkor súlyos szövődmények nélkül, maradéktalanul, hamar gyógyulhatnak a betegek – mondta el a Karc FM-en a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának orvosigazgatója.

Dr Mikos Borbála arra hívta fel a figyelmet, hogy nincsenek specifikus tünetei a betegségnek,

  • de ha egy gyermek legalább két napja makacs, akár 40 fok körüli lázzal küzd,
  • kiütés jelentkezik rajta,
  • megduzzad a nyaki nyirokcsomó,
  • nem váladékozó kötőhártya-gyulladása alakul ki,
  • a nyelve eper-szerűre változik,
  • a lábfeje megduzzad,
  • hasi fájdalom,
  • hányás,
  • hasmenés gyötri, akkor mindenképpen érdemes a szindrómára gyanakodni és orvoshoz fordulni még akkor is, ha a családban senki nem esett át igazoltan az új típusú koronavírus-fertőzésen.

A szakembertől elmondta, hogy a Bethesda gyermekkórházban két gyermeket kezeltek eddig intenzív osztályon, mert a vérnyomásuk nagyon leesett, de általánosságban a kezelések elkezdése után 1-2 napon belül látványos javulás következett be a beteg gyermekek állapotában és néhány napos kórházi kezelés után gyógyultan hazamehettek.

Dr. Mikos Borbála arra hívta fel a figyelmet, hogy a náluk kezelt gyermekek egyikének sem volt krónikus betegsége, így nincs kifejezett kockázati csoport. Szerinte a megfertőződés megelőzése a leghatékonyabb védekezés, amiben a szülőkre rendkívüli felelősség hárul.

Az országos tisztifőorvos körlevélben hívta fel az egészségügyben dolgozók figyelmét a sokszervi gyulladás szindróma fontosságára, tünettanára és elindult az országos jelentési kötelezettség. Abban bíznak, hogy ahogy gyűlnek az adatok és pontosabban megismerhetik a betegséget, akkor gyorsabb és hatékonyabb lehet a kezelése is.

A teljes riportot itt hallgathatja meg:

Forrás:
karcfm.hu, nyitókép illusztráció: rmcmedicina.blog.hu
>>>Ossza meg ismerőseivel<<<

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)