Vasárnap kezdődik a házasság hete programsorozat. Idén a koronavírus-járvány miatt elsősorban online programokkal, előadásokkal, beszélgetésekkel, párkapcsolat-építő játékokkal várják az érdeklődőket – közölték a szervezők az MTI-vel.

Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója a közleményben úgy fogalmazott: a jelenlegi helyzetben “még fontosabb egymásra naponként igent mondani és a kapcsolatot megerősíteni, mert így sokkal hatékonyabban tudunk szembenézni a körülöttünk lévő bizonytalansággal”.

A házasság hete központi programjai inspirációt szeretnének adni ahhoz, miként lehet eddig nem megszokott módon ugyanazt a célt elérni. Ezt szolgálják idén az online események, előadások, amelyek így még többekhez eljuthatnak, hiszen utólag is megtekinthetők és a Magyarországtól távol, kisebbségben élő vagy külföldön dolgozó párok számára is elérhetőek lesznek – tette hozzá Herjeczki Kornél.

A programsorozat idei mottója: “ezerszer is igen”.

A szervezők eljuttatták az MTI-hez Steinbach Józsefnek, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökének és Marton Zsolt váci megyés püspöknek a házasság hete alkalmából írt üzenetét is.

Steinbach József azt írta: a programsorozat mottója nem a mennyiségről szól és nem arra buzdít, hogy ezerféle dologra, ezer emberre és ezer lehetőségre mondjunk igent, hanem sokkal inkább “annak az egy igennek a jelentőségét mélyíti el”, amely igazán csak egyvalaki felé hangozhat el, de “felé minden nap, minden órában, egy térbe és időbe nem zárható korlátlan jelenlétben”.

Marton Zsolt váci megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családügyi bizottságának elnöke szerint a házasság nem civilizációs képződmény, amely létrejött, amikor az ember fejlődése során szükség volt rá, és eltűnik, amikor már nem lesz rá szükség. “A házasság nem gyermeke, hanem szülője a civilizációnak.”
Minden valaha volt emberi társadalom ismerte az emberi kapcsolatok színes palettáját. A társadalmak között voltak lazábbak, amelyek többféle kapcsolatot engedélyeztek, és szigorúbbak, amelyek kevesebbet. De minden eddigi társadalom kitüntetett szerepet tulajdonított és önálló nevet adott annak a kapcsolatnak, amelyikből gyermek születhetett. Ez a házasság férfi és nő között, valamint az ezen alapuló család – tette hozzá Marton Zsolt.

A házasság hete központi programsorozata ünnepi istentisztelettel kezdődik vasárnap Pápán.
Hétfőn Gorove László és Gorove Kriszta párkapcsolati szakértők Nemek és igenek a házasságban, kedden Mihalec Gábor pár- és családterapeuta Viharálló szerelem című online előadását nézhetik meg az érdeklődők a házasság hete Facebook-oldalán.
Szerdán az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán tartanak beszélgetést, amelynek résztvevői a házasság hete idei arcai, Pálúr János orgonaművész és felesége, Pálúr Kornélia, Holló András kerekesszékes tánctanár és felesége, valamint Révész Szilvia motivációs előadó és férje lesznek. A beszélgetés élőben követhető a házasság hete Facebook-oldalán.
Csütörtökön a Három királyfi, három királylány mozgalom szervezésében Család – karrier – egyensúly címmel élő online konferenciát tartanak.
Pénteken – szintén online követhető – igehirdetéssel egybekötött orgonakoncert lesz Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban.
Szombaton A házasság szakítópróbái címmel Tolnay Lajos szülész-nőgyógyász és felesége tart online előadást a pasaréti református gyülekezet YouTube-csatornáján.
A hetet ünnepi szentmise zárja a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban.

Hozzátették: a központi programok mellett sok magyarországi és határon túli településen – többi között Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden és Temesváron – várják online programokkal, egyházi rendezvényekkel az önkéntes szervezők az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat programja megtalálható a hazassaghete.hu, a facebook.com/hazassaghete, illetve az instagram.com/hazassaghete oldalon.
A házasság hete programsorozat több mint két évtizede indult az Egyesült Királyságból, Magyarország 2008-ban csatlakozott a mozgalomhoz.
A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.
A központi programok fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

Forrás:
MTI, Kiemelt kép illusztráció: Pixabay
>>>Ossza meg ismerőseivel<<<

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)