Újabb 1160 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19) és meghalt 65 többségében idős, krónikus beteg – közölte hétfő reggel a koronavirus.gov.hu.

A beazonosított fertőzöttek száma ezzel 377 655 főre nőtt hazánkban, az elhunytak száma 13 155 főre emelkedett – tették hozzá. Hangsúlyozták, hogy a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 281 839 fő, az aktív fertőzöttek száma csökken és jelenleg 82 661 fő. A kórházakban 3717 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 295-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 289 042 fő kapott oltást, 107 592 fő már a második oltását is megkapta – írják. Szombaton megérkezett az AstraZeneca vakcina első szállítmánya – 40 800 adag vakcinát tartalmaz, amely 20 400 ember oltására elég -, amelyet elsőként a 60 év alatti regisztrált krónikus betegeknél alkalmazhatnak.

Kiemelték, hogy a magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma. Ezért a jelenlegi védelmi intézkedések fenntartása és betartása továbbra is fontos.

A kormány március 1-ig meghosszabbította védelmi intézkedéseket – tették hozzá.

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult – közölték. Az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását második körben végezték el. Harmadik körben, február 4-én elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása.

Az e heti oltási tervet az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján ismertetik.

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton lehetséges, hívták fel ismételten a figyelmet.

Azt írják, hogy az oltási munkacsoport folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásokra is, ha jön elég vakcina. Minden célcsoport időben értesülni fog a rávonatkozó tudnivalókról. Attól függően, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre, ütemes és tömeges oltás is lehetséges – fűzték hozzá.

Továbbra is fontos az alábbi védelmi intézkedések betartása:

  • Az idősek és krónikus betegek védelme.
  • Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak, amelybe a 14 év alattiak nem számítanak bele.
  • Este 8 óra és reggel 5 óra között is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
  • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
  • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
  • Minden gyülekezés tilos.
  • Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.
  • Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.
  • A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.
Forrás:
koronavirus.gov.hu
>>>Ossza meg ismerőseivel<<<

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)