Megosztás:

A miniszterelnök ma reggel is a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjút és a következőket mondta.

Elmondta, hogy közel 700 ezer ember rendelkezik ma Magyarországon védettséggel – közölük 310 ezer legalább egyszer beoltott és 383 ezer a betegségen hivatalosan átesett fő-, de a fertőzések száma újra emelkedni kezdett, ezért továbbra is tartani kell a szabályokat – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban, hozzátéve, hogy a számok Európa-szerte romlanak. A szakértők szerint a háttérben a vírus angol mutációjának magasabb elterjedtsége állhat, de ebben még van bizonytalanság – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor szerint további szigorításokra nincs szükség, mert van annyi vakcinánk, hogy a jól megszervezett oltással tudunk annyit javítani a helyzeten, hogy ennek a pozitív hozadéka kiegyenlíti a dolgok természetes romlását.

Ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani, akkor minden eddig regisztrált embert – ez közel 2.5 millió magyart jelent – húsvétig be tudunk oltani – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő úgy véli, hogy ha a mostani menetrend tartható, akkor Magyarország más hasonló méretű országokhoz képest május végére mintegy 3.5 millió emberrel többet tud majd beoltani.

Mindig van szükség újabb és újabb beszállítókra – jelentette ki.

Nem tudjuk, hogy a vakcinák meddig hatékonyak. Az oltóanyag a dokumentáció szerint csak hat hónapig érvényes, hat hónap után tehát újra be kell oltani az embereket. Ezért is kell, hogy folyamatos legyen a vakcinabeszerzés, és ezért is van az, hogy több mint 10 millió ember beoltására elegendő vakcinát kötött le eddig a kormány – mondta a miniszterelnök.

Ezen belül 19 és fél millió nyugati vakcinát, két és fél millió kínait és egymillió ember beoltására elegendő vakcinát kötött le eddig Magyarország.

Minden egyes külföldi gyártásból származó vakcinát be fognak vizsgálni a szakemberek, tette hozzá. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy saját magunkban, a magyar szakemberekben kell bízni, hiszen világszinten is elismert szakemberek vizsgálják a koronavírus-vakcinákat, és ha ők azt mondják, hogy hatékony, akkor azokkal be lehet oltani az embereket.

Hétfőn indul a nemzeti konzultáció a nyitásról

A nyitásról szóló nemzeti konzultáció a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon lesz elérhető. A kormányfő mindenkit arra kért, mondja el a véleményét, hogy együtt szervezhessék meg a tavaszi nyitást. A magyar kormány is bevezet oltási igazolványt, lefolytatták ezzel kapcsolatban a belső vitákat – erősítette meg Orbán Viktor.

A konzultációban is lesz erre vonatkozó kérdés. Tehát a magyarok úgy gondolják, hogy a védettek már nem kell szigorú szabályokat betartaniuk, már nem kell félniük. Három kategória tagjai kaphatnak ilyen igazolványt a tervek szerint, azok, akik már megkapták a vakcinát, akik átestek a víruson és rendelkeznek pozitív és negatív tesztel is, illetve azok, akik már átestek, de nem rendelkeznek teszttel, de antigén van a szervezetükben.

Gazdaság újraindítása is fontos lenne

Ha már rendelkezünk a kellő beoltottsággal, akkor újraindulhat az élet és a súlyosan érintett iparágak – mint a turizmus, az éttermi szolgáltatások, a bárok – újra fellendülhetnek. A bértámogatás termésesen segítség, de az ország újraindítása jelenti a tényleges segítséget, akkor nyílnak meg újabb és újabb munkalehetőségek, akkor kezdhetnek újra talpra állni a turizmusnak – mondta Orbán Viktor.

Az előrejelzések szerint a kisvállalkozások közül nagyon sok igénybe fogja venni a 10 millió forintos, kamatmentes kölcsönt. Úgy látja, hogy hamar el fog fogyni a 100 milliós keret, de ha továbbra is sok vállalkozónak lesz szüksége hitelre, akkor emelni fogják a hitelkeret összegét.

„Most már nem védekezünk, hanem támadunk, főleg, hogy már van újraindítási akciótervünk. A nyitás után óriási munkaerőhiány lesz, most már erre kell, hogy készüljenek a vállalkozások” – jelentette ki Orbán Viktor.

Hozzátette, hogy lakásépítési bummra is lehet számítani a piacon.


Forrás:

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com

Hide picture