Érdekelnek a nem mindennapi dolgok, kíváncsi vagy mit miért hívnak úgy, ahogy, nyitott vagy a nagyvilág érdekességeire? Szombaton reggel, a kávé mellé egy rövid „Tudtad, hogy…?” hírmorzsa, amivel könnyebben indulhat a nap.

 

Tudtad, hogy a jegygyűrű nem mindig a szerelmet szimbolizálta?

A héten a Facebookon sorra váltották a profilképeiket ismerőseink, hogy „újra igen-t” mondanának a társuknak. Olvashattunk, hallhattunk ismert embereket, politikus feleségeket nyilatkozni arról, hogy „ezerszer is igen”. Ezek után mi másról is szólhatna ez a rovat, mint a házasságról, hiszen mégiscsak a Házasság hete van!

Hogy pontosan milyen régre nyúlik vissza a házasság intézménye ezt nehéz megmondani, bár az sokat sejtető, hogy az Ótestamentumban a házasság fogalma ismeretlen, helyette inkább a „szövetség” kifejezést használják. Annyit biztosan lehet tudni, hogy az egyház által szentesített házasságokat a tridenti zsinat után tették csak kötelezővé.

A polgári házasságkötés csak a francia felvilágosodás után kezdet terjedni Európában. Magyarországon a társadalmi viták és a katolikus egyház hatalmas befolyása miatt csak 1895. október 1-jén lépett hatályba az a törvény, mely kötelezővé tette a polgári esküvőt.

 

A házasság fő szimbóluma a karikagyűrű. Egyes kutatások szerint már 4 800 évvel ezelőtt, Egyiptomban is hordtak jegygyűrűt, bár abban az időben még a sásból, nádból font karikákat díszítették apró kövekkel. Mivel ezen gyűrűk tartóssága nem volt hosszú életű, így hamar felváltották a bőrből, csontból és elefántagyarból készült ékszerek. Minél drágább és díszesebb volt egy karika, annál nagyobb szerelemről árulkodott az ókori Egyiptomban.

A rómaiaknál sajátos módon értelmezték a „meggyűrűzés” fogalmát. Náluk ugyanis a kiszemelt hölgy feletti tulajdont jelképezte, ha egy férfi gyűrűt adott egy nőnek. A vasból készült ékszert éppen ezért menyasszony gyűrűnek hívták.

A középkorban már újra a szerelem szimbólumaként jelent meg, mintegy ígéret zálogaként a vőlegény szándékának. Éppen ennek köszönhetően nagyon sokáig csak a nők kezén volt látható gyűrű. A férfiak ujjára a 13. században került csak fel, miután az egyházi szertartási rituáléba belekerült a gyűrűhúzás.

Nemcsak a gyűrű hordás miértje volt más az idők során, hanem a helye is folyton változott. A történelem során ujjról ujjra „vándorolt” a jegygyűrű, egy időben még a hüvelykujjon is felfedezhető volt. A „bal gyűrűsujj” hagyományát egyes elméletek a rómaiakhoz kötik, annak ellenére, hogy kezdetben ők a birtoklás szimbólumaként húzták a nők ujjára a gyűrűt. Éppen ezért érdekes, hogy hozzájuk fűződik az egyik legromantikusabb elmélet, miszerint a bal gyűrűsujjban húzódik a „szerelem vénája”, amely közvetlenül a szívhez kapcsolódik.
Hiába a tudományos cáfolat, ehhez a romantikus elmélethez a mai napig sokan ragaszkodnak.

Egyetlen dolog nem változott az évezredek alatt, az pedig a formája. A kör a legtöbb kultúrában az örökkévalóságot jelképezni, se eleje, se vége.

Habár a házasság az egész világon egy komoly döntést és elköteleződést jelent a társunk felé, mégis előfordulnak érdekes fordulatok, különlegességek ebben is. Hiszen bármerre is járunk a nagy világban mindenhol tartanak esküvőket, amelyekhez szokások és babonák is tartoznak.

Néhány esküvői érdekesség, szokás és babona világ országaiból:

 • Görögországban, egy cukorkát tesznek a menyasszonyok az esküvői kesztyűbe, hogy ezzel édesítsék meg a házasságukat.
 • A japán kultúrában, az esküvői ruhán gyakran van hímzett darumadár, amely az egész életen át tartó hűség szimbóluma.
 • Az ír esküvőkön harangok szólnak, mert a hagyomány szerint távol tartják a szellemeket és így, harmonikus családi élet vár a párra.
 • Hollandiában egy fenyőfát ültetnek el az ifjú párnak a háza előtt, a termékenység és a szerencse szimbólumaként.
 • Jeruzsálemben, 1993-ban tartották a világ legnagyobb esküvőjét, ahol 30 000 vendég ünnepelte a párt.
 • Szivárványt látni az esküvő napján, különlegesen nagy szerencsét hoz az ifjú párnak.
 • A fiatal pár miután koccintottak összetörik a poharat, ezzel a hangoskodással űzik el a rossz szellemeket.
 • Ha a menyasszony a cipőjébe pénzérmét helyez, hosszantartó anyagi jólét vár rájuk.
 • Ha a menyasszony a koszorújába, a vőlegény a zakójára rozmaringot tűz, hosszú és hűséges kapcsolatuk lesz.
 • Cseh esküvői szokás, hogy borsót dobnak az ifjú párra rizs helyett, a franciák búzát. Jelentésük megegyezik a rizzsel, bőséget, termékenységet jelképez.
 • A legdrágább eljegyzési gyűrűt Liz Taylor kapta Richard  Burtont-től. A 33 karátos jegygyűrű 8,8 millió dollár, átszámítva 2 milliárd forintot ért.
 • Skót esküvői szokás, hogy esküvőkön nem viselnek zöld színt, mert az a tündérek és a bosszú színe.
 • A világ különböző kultúráiban, például a kelta, hindu és egyiptomi esküvőkön, a menyasszony és a vőlegény keze, össze van kötve, hogy bizonyítsák egymás iránti elkötelezettségüket. Innen ered az a szóhasználat is,  hogy: “házasságot kötnek”

 

 A házasság egy mozaik amit a pároddal építesz: milliónyi apró pillanattal alkotsz meg egy történetet. ” (Jennifer E.Smith)

 

>>>Ossza meg ismerőseivel<<<

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)