Önnek is elviszik

Amennyiben szeretné a Biatorbágyi Körképet postaládájába megkapni – mert eddig nem kézbesítették az ön számára és csak online tudta olvasni – kérjük, jelentkezzen az alábbi telefonszámon: 0670-659-4655.


 

Az elmúlt egy év nagy kihívás elé állította a digitális nemzedék szüleit, hiszen a gyerekek már nem csak a szabadidejükben ülnek a gép előtt, hanem az oktatás is ott zajlik. 

Az elektronikus eszközök vonzása szinte ellenállhatatlan – gyermekek és felnőttek számára egyaránt. Egy gombnyomás és a virtuális világ beszippant minket. Más elfoglaltság híján a gyerekek jobban kötődnek a készülékeikhez, mint a húsvér emberekhez, barátaikhoz, tanáraikhoz, nagyszülőkhöz.

Szülőknek és gyerekeknek egyaránt szükségük van a pihenésre és a feltöltődésre. A képernyő előtt töltött idő nem feltétlenül pihentető, sok gyerek mégis így tölti szabad idejének nagy részét. Pihenés és vizuális kikapcsolódás nélkül a gyerekek nyugtalanná és ingerlékennyé válnak. Mivel a képernyők világa a sebességet hangsúlyozza, így a számítógépen felnőtt gyereknek nem sok türelme lesz a valódi élet tempója iránt.

A képernyő, és különösen az internet növekvő jelenléte mindennapjainkban alaposan átformálta figyelmünket. Kényszert érzünk arra, hogy végig-pörgessük az e-mailjeinket, hogy gépeljünk és megnyomjuk a „küld” gombot. Az interaktivitás magába szippant minket. Az internet, a média és a videojátékok szüntelen zaja megnehezíti a gyerekek számára, hogy kreatív és elmélyülést igénylő tevékenységben vegyenek részt. A képernyő olyan elvárásokat támaszt bennük, amelyeknek a való élet ritkán tud megfelelni: legyen izgalmas, azonnal élvezhető, szerezzen gyors sikerélményt.

Ezer és ezer kérdés merül fel napi szinten azzal kapcsolatban, hogy mit tehetnek a szülők a technológia ne szétzilálja, hanem inkább összehozza a családot? Hogy a gyerekek ne csak az online közösségben, hanem a valós kapcsolatok terepén is otthonosan mozogjanak?

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a biztonságos internet kérdéskörével, amelyben veszélyek, ötletek és megoldások is találhatók.

Forrás:
Pozitív Kommunikáció, Kiemelt kép illusztráció: Pixabay

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com