A maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt kedden 549 esetben intézkedtek a rendőrök, a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta pedig már 38 555 ember ellen kellett fellépniük – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta: közterületen kedden 540 ember ellen intézkedtek, közülük 157-et figyelmeztettek, 213-at megbírságoltak, 170-et pedig feljelentettek.
Tömegközlekedési eszközökön és a megállókban 6, üzletekben és bevásárlóközpontokban 3 esetben intézkedtek a maszkviselési szabályok megszegése miatt – tette hozzá.

Müller Cecilia elmondta, hogy holnaptól hatályos az a kormányrendelt, amelynek érelmében a hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, és a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére – olvasható a portfolio.hu-n.
Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a mostani küzdelemben fontos, hogy centralizálják az erőiket és egy olyan irányítási rendszer alakuljon ki, amelyben racionalizáltan tudják felhasználni az egészségügy erőforrásait.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy már ötszáz egészségügyi szakon tanuló, illetve ilyen végzettségű önkéntes jelentkezett a koronavírus-járvány elleni védekezés segítésére az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKF) hétfőn indított akciójában.

Müller Cecília a tájékoztatón arra is felhívta a figyelmet, hogy a járvány mostani, nagyon gyors terjedése miatt az operatív törzs és az Országos Oltási Munkacsoport úgy döntött, hogy megkezdik egy újabb (6.) csoportban, az úgynevezett egyes kritikus infrastruktúrákba tartozó szolgáltató vállalatoknál dolgozó emberek oltását is.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy ide tartoznak:

  • A tömegközlekedést biztosító BKK dolgozói, akiknek egy része már részesült oltásban
  • A magyar lakosság áramellátását biztosító Paksi Atomerőmű és az MVM érintett dolgozói
  • A MÁV és GYSEV kritikus infrastruktúrába tartozó dolgozói

A tájékoztatón Müller Cecília elmondta, hogy szennyvizeinknek a vírusörökítőanyag-tartalma stagnál jelenleg, illetve néhány helyen csökkeni kezdett. Ahol csökkent a szennyvízben található vírusörökítőanyag-tartalma – többek közt Biatorbágyon is – ott ismételt vizsgálatot rendelt el a tisztifőorvos. Általában heti rendszereséggel szokták a szennyvizeket vizsgálni, elemezni a vírusörökítőanyag koncentrációját tekintve. Ezt a rendkívüli vizsgálatot azért kérte Müller Cecília, hogy alátámasztásra kerüljön a 11. héten mért stagnálás, illetve csökkenés. Az országos tisztifőorvos szerint a szennyvízadatoknak prognosztikai jelentősége van, így most bizakodóak azzal kapcsolatban, hogy a járvány fokozott terjedése talán a közeljövőben mérséklődhet.

Újságírói kérdésekre viszont egyértelműen azt válaszolta, hogy csak az oltópontokon illetve a háziorvosi rendelőkben végeznek oltást ma Magyarországon. Ha nem a háziorvos kopogtat be, hogy jött oltani akkor érdemes csalásra, csalókra gyanakodni.

Forrás:
portfolio.hu/MTI, kép: Kormányinfó közösségi oldala

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com