Újra eljött a tavaszi óraátállítás ideje, így  vasárnap, hajnali 2 órakor 3 órára állítják át az órákat, így megkezdődik a nyári időszámítás – olvasható a hirtv.hu-n.

Egy órával tovább lesz világos, viszont a szakértők véleménye megoszlik, hogy ennek van-e gazdasági haszna vagy sem. Ami biztos, hogy egy ideje már pedzegetik annak a lehetőségét, hogy ez a tavaszi lesz-e az utolsó óraátállítás.

Óraátállításkor azzal is számolni szükséges – főként a tavaszinál a rövidebb éjszakák miatt, – hogy a szervezet bioritmusa felborulhat ami figyelmetlenséget, alvás problémákat okozhat. Másrészt a szabadban töltött programokra – kirándulás, strandolás, kertészkedés – több idő juthat. Ahogy a nappalok és éjszakák hosszának aránya változik a szervezet pihenésre fordítható ideje is alkalmazkodik hozzá. Ahogy tavasztól a világosabbá válnak a nappalok és kevesebb idő “jut” alvásra, azt ősszel, mikor előbb sötétedik “pótolni, feltölteni” lehet.

Az Európai Parlament még 2019 márciusában döntött a tavaszi és őszi, egyórás óraátállítás eltörlése mellett. Ez elméletileg ez évtől életbe is lépne, ám a tagállami kormányokat tömörítő uniós testületben, az EU Tanácsában is dűlőre kellene jutni e kérdésben, ami várat magára. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint jobb, ha az EU egységesen hozza meg a döntést mint  a tagországok. A magyar kormány a nyári időszámítást tartja jobbnak.

 

Forrás:

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com