Az utóbbi években egyre nehezebb volt jó szakembert találni az építőiparban, de ez mára még nehezebbé vált. Nem beszélve arról, hogy mindennek az árát meg is kell fizetni.

A kormány most már nem csak az ingatlanok vásárlásához, építéséhez nyújt vissza nem terítendő támogatás a családok részére, hanem 2021 január 1-től azok felújítására is programot indított. Az év elején indult Otthonfelújítási program iránt hatalmas a lakosság érdeklődése, ez vezetett a megrendelések ugrásszerű növekedéséhez. A többlet munkát, csak új munkaerő felvételével tudják a cégek, vállalkozók kielégíteni, de azon képzett, tapasztalattal rendelkező, józan életvitelű szakember, akit szívesen alkalmaznának már egyre kevesebb a munkaerőpiacon. Emellett jelentős nehézséget okoz az építőanyagok gyors és jelentős drágulása. Van olyan anyag, amely egy év alatt 30-40 százalékot drágult. Sőt a vasanyagok és műanyagtermékek ára havonta is jelentősen változik.

Egy képesítés nélküli segédmunkás is havi szinten hazavisz 350 ezer forint nettó fizetést. Ez a munkáltatónak 620 ezer forint bérköltséget jelent a járulékokkal együtt. Egy 10 fős csapat havonta így 6,2 millió forintba kerül, ami éves szinten közel 75 millió forint – tette közzé a penzcentrum.hu.

A fővárosinál a vidéki árak jelentősen alacsonyabbak voltak eddig is, viszont a jelenlegi drasztikus áremelések ezt az ollót még nagyobbra nyitották. Míg pár éve egy homlokzati hőszigetelés munkadíja 3500 Ft/m2 volt, addig most 6000 Ft/m2 alatt már nehezen oldható meg. Ugyanez Budapesten 11-13 ezer Ft/m2 áron is elfogadott.

Forrás:
penzcentrum.hu, Kiemelt kép illusztráció: Pixabay

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com