Soha ekkora nem volt az egyéni felelősség, le kell venni a terhet a fekvőbetegeket ellátó rendszerről – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Müller Cecília kifejtette, továbbra is a brit mutáns agresszív terjedésének vagyunk tanúi, rendkívül leterheltek a kórházak és az intenzív osztályok.

Közölte, a háziorvosok mellett a járvány kezelésében dolgozó valamennyi orvosnak lehetővé tették a favipiravir gyógyszer felírását, amely szavai szerint “életeket menthet, megelőzhető általa a kórházba kerülés”.
Kérte, hogy az orvosok éljenek a készítmény rendelésével, és akinek felírják, pontosan tartsa be a gyógyszerszedési előírásokat.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy Nógrád megye kistelepülésein honvédségi oltóbuszok segítségével is oltják az előzetesen regisztráltakat, eddig 306 ember kapta meg így a vakcinát. Az oltás öt busszal folytatódik Nógrádban, néhány nap múlva pedig már Komárom-Esztergom megyében is.

Rendre érkeznek az oltóanyagok. A hamarabb érkezett 250 ezer Szputnyik V vakcinát is rendben találták, így az eloltásukat is felszabadították, ezek az oltások a napokban kerülnek a megfelelő oltópontokra.

Emlékeztette a pedagógusokat, bölcsődei dolgozókat, hogy ma éjfélig regisztrálhatnak az oltásra. A regisztráció lejárta után sms-ben fogják értesíteni őket is, hogy melyik oltóponton várják az oltás felvételére.
Másik kiemelt csoport a terhes kismamák és a szoptatós anyukák köre. Őket Pfizer és Moderna vakcinákkal lehet beoltani, ha érvényes regisztrációval rendelkeznek és konzultáltak már a nőgyógyászukkal, háziorvosukkal a vakcina felvételéről. A várandós kismamák esetében fontos, hogy vigyék a terhesgondozási kiskönyvüket, vagy egy ajánlást a háziorvosuktól, hogy beadható a számukra a vakcina.

A szennyvízvizsgálatokból kimutatható, hogy 100 százalékban az angol mutáns van jelen Magyarországon. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy bár országosan stagnál a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvizekben, addig több településen is emelkedett az aránya az örökítő anyagnak, ilyen település, Salgótarján, Budapest agglomerációja és Székesfehérvár.

Forrás:
MTI/hirado.hu, kép: Kormányinfó közösségi oldala

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com