Leállhat a metró és egyes villamosvonalak is, mert tömegével betegednek meg a BKV dolgozói. Jelenleg 624 munkatárs van karanténban. Vannak olyan brigádok, ahol az alkalmazottak nyolcvan százaléka esett ki a munkából.

Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt, rengeteg a koronavírus fertőzött a BKV-nál. Egy hete 400 dolgozó volt karanténban, három napra rá pedig már 536 dolgozójuk esett ki a munkából.  A hétfői adatok szerint már 624 dolgozó van karanténban. Egy részük elkapta a koronavírust, másik részük viszont azért nem tud dolgozni, mert kontaktszemélyként kényszerül a kényszerpihenőre.

A 2-es és a 3-as metróvonal munkacsoportjaiban, például a szerelők és más karbantartási feladatokat végző dolgozók körében, tombol a Covid–19, egyes brigádokban a kollégáknak összesen akár nyolcvan százaléka betegedett meg vagy került megfigyelés alá. – írja a Magyar Nemzet. A nagyjából 9500 fős dolgozói összlétszámhoz képest már a múlt héten is meglehetősen magasnak számított a munkából kiesettek száma és minden egyes újabb megbetegedéssel egyre nő a szolgáltatás sérülékenysége. A lap szerint bizonyos kulcspozíciókban, ahol egyébként már szintén regisztráltak pozitív eseteket, néhány kolléga kiesése is jelentős fennakadást okozhat.

Így például egy-egy forgalomirányító vagy energiadiszpécser helyett is nehéz helyettesítést találni, s ha többen is kidőlnek ezekben a munkakörökben, a pótlás gyakorlatilag lehetetlenné válik. Ahogyan a metrószerelvények kötelező napi átvizsgálását végző kollégáké is. Ha ezeken a területeken néhány dolgozó esik ki, akkor kevesebb szerelvényt indíthatnak, ha pedig egy-egy csoport nagy része vagy egésze lesz beteg, akkor akár az egész metróvonal leállhat.

A szakember szerint valamivel kisebb valószínűséggel, de a villamosvonalakon is hasonló problémák alakulhatnak ki.

Bár a buszok esetében nem fenyeget a leállás veszélye, mivel a törölt turistajáratok vezetőit átterelték a menetrendszerű forgalmat bonyolító járatokhoz.

Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke szerint a járművezetők a végállomásokon, a tartózkodóépületekben kapják el, adják át egymásnak a vírust. „Ezek kis zárt helyiségek, ahol a kollégák enni tudnak, papírokat töltenek ki és pihennek két indulás között” – mondta a VEKE elnöke.

Müller Cecília múlt kedden jelentette be, hogy megkezdődik az úgynevezett kritikus infrastruktúrában dolgozók, mások mellett az áramellátási és tömegközlekedési szolgáltató vállalatok munkatársainak célzott beoltása. Ebbe a csoportba beletartozik a Budapesti Közlekedési Központ is, mellette a a paksi atomerőmű, az MVM Zrt., valamint a MÁV Zrt. és a GYSEV Zrt. kritikus infrastruktúrájában dolgozó alkalmazottai kapják meg előbb az oltást.

Forrás:
Budapest Környeke, Kiemelt kép illusztráció: Pixabay

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com