A katasztrófavédelem a Balatonon, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat április elejétől egészen október végéig.

A viharjelzőrendszer évről évre százezrek pihenését teszi biztonságosabbá. A riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat adja ki, a rendszer technikai üzemeltetését pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság végzi.

A viharjelzőpontok villogó fényjelzéssel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A jelzés a legelső erős széllökés előtt legalább 30 perccel látható. A szél erősségétől függ, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer. Ha nincs viharjelzés, nem égnek a lámpák.

Elsőfokú viharjelzésre a riasztást abban az esetben adják ki, ha a várható szélerősség 40 kilométer/óránál erősebb, de 60-nál gyengébb. Ilyenkor percenként 45 sárga fényű felvillanás jelzi a veszélyt. Ha ezt észleli valaki, akkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.

Másodfokú viharjelzésnél már 60 kilométer/óránál erősebb széllökésre lehet számítani. A lámpák ilyenkor percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.

Forrás:
katasztrofavedelem.hu, Kiemelt kép illusztráció: Pixabay

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com