Ismét szolgáltatók nevében elkövetett csalásokra figyelmeztet a rendőrség. Honlapjukon olvasható tájékoztató szerint, az utóbbi hetekben ismét emelkedett a közműszolgáltatók nevében kiküldött adathalász e-mailek száma.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata felhívta a figyelmet, hogy a közigazgatási szervek, közmű- vagy más szolgáltatók jellemzően nem elektronikus üzenetben keresik meg a lakosságot esetleges díjhátralékok megfizetésével, támogatások folyósításával kapcsolatban, az minden esetben kizárólag hivatalos csatornán – postai levelezési címen vagy ügyfélkapun – keresztül történik.

Korábban hasonló csalásokat próbáltak elkövetni a TIGÁZ, a FŐTÁV, és a végrehajtó irodák nevében.

Az adathalászok e-mailek, weboldalak, nyereményjátékok révén próbálnak személyes vagy bankkártyaadatokhoz jutni, amelyeket később bűncselekmények elkövetéséhez használnak fel.

Az adathalász e-mailek közös jellemzője:

  • egy idegen – nem a szolgáltatóhoz köthető – feladótól származnak, és bár arculati elemeikben hasonlítanak a szolgáltató által használtakhoz,
  • jellemzően tört magyarsággal megfogalmazott, helytelen nyelvtani szerkezeteket alkalmazó szöveges üzenetek
  • üzenetben mellékelt hivatkozásra kattintással adathalász weboldalra irányítják a címzetteket
  • weboldal is tartalmazza azokat az arculati elemeket, amelyek az igazi szolgáltatóra utalnak
  • weboldalakra a leegyszerűsített megjelenés jellemző
  • nem működnek a gombok, hivatkozások
  • helytelenül megfogalmazott kifejezéseket tartalmaz
  • hivatkozott oldal nem .hu-ra végződik

Fontos, hogyha valaki ilyen e-mailt kap, vagy felmerül a gyanú, hogy adathalász üzenettel lehet dolga, mindig elővigyázatosan járjon el. Különösen figyelni kell, ha a küldő nem a szolgáltató hivatalos csatornáiról adja fel az üzenetet, vagy abban bármilyen személyes vagy bankkártyaadat megadását kéri.

Senki ne adja meg a személyes vagy a bankkártyaadatait.

Ezeket nem szabad megadni olyan weboldalon sem, amelyről csak egy figyelemfelhívó üzenet alapján értesült valaki. Az ismeretlen webhelyeken regisztráláskor pedig mindig olyan jelszót kell választani, amelyet más szolgáltatásokban nem használunk.
Ha valaki már regisztrált ilyen weboldalon, akkor érdemes lecserélni az e-mail és a közösségi média felületein regisztrált fiók jelszavát, korlátozni a megadott bankkártya elektronikus használatát, illetve annak cseréjét igényelni az esetleges későbbi visszaélések megelőzése érdekében.


Ha valaki gyanús weboldalt talál, azt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által üzemeltett Internet Hotline felületén, a https://e-nmhh.nmhh.hu/e-nhh/4/urlapok/esf00120/ címen lehet jelenteni.

Forrás:
MTI, Kiemelt kép illusztráció: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture