Önnek is elviszik

Amennyiben szeretné a Biatorbágyi Körképet postaládájába megkapni – mert eddig nem kézbesítették az ön számára és csak online tudta olvasni – kérjük, jelentkezzen az alábbi telefonszámon: 0670-659-4655.


 

Magyarország az egyik legfeszesebb tempót diktálja Európában – fogalmazott György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján.  Az AstraZeneca-vakcina állítólagos vérrögképző hatásáról szóló hírekre reagálva Müller Cecília elmondta: továbbra is az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hivatalos állásfoglalására várnak, a hazai szakemberek ez alapján fognak határozni a brit–svéd oltóanyag további alkalmazásáról.

György István elmondta, hogy a keddi nappal átlépte Magyarország a 2,5 millió első oltással rendelkező beoltottat, ami azt jelenti, hogy minden 4. magyar ember már védett a koronavírussal szemben és ebből több, mint 1 millióan már a második oltásukat is megkapták. Továbbá hangsúlyozta, hogy minden egyes beoltottal újabb lépést tesz az ország a járványból való kilábalásra, a fentiek alapján pedig erre jó esély van a nyár elejére.
Most már minden egyes oltóponton oltják az aktív, dolgozó korosztályt, és a pedagógusok soron kívüli oltását is elkezdték. Eddig több mint 100 ezer pedagógus kapta meg, és kedden újabb több mint százezer óvodai, bölcsődei és iskolai dolgozó kapott oltási behívást – ismertette az államtitkár.

Mivel a múlt héten beoltottak egy részének a második oltása az érettségik időszakára esne, utóbbi zavartalan lefolyása miatt már ezen a hétvégén értesítést kapnak sms-ben a második oltás mielőbbi felvételére – tette hozzá György István. Az oltások ezúttal is a Pfizer vakcinájával fognak megtörténni, kórházi vagy magánorvosi oltópontokon. Akik most nem tudnak megjelenni a soron kívüli oltáson, később is kapnak majd lehetőséget erre. György István szerint kiemelkedő hetet zártunk: Magyarországon 526 ezer első oltást, és több mint 778 ezer második védőoltást adtak be az orvosok az oltópontokon.
Jelenleg a múlt héten érkezett 250 ezer adag Szputnyik V vakcinával, illetve a mai napon érkező 246 870 adag Pfizer-BioNTech-vakcinával tudnak oltani. Ebből 114 ezret a második körös oltásokra szánnak, 114 ezer adagot pedig a pedagógusok rendkívüli oltására különítettek el – ismertette.
Emellett továbbra is oltanak még a maradék Moderna, AstraZeneca és Sinopharm-vakcinákkal. Nógrád és Komárom-Esztergom megyében több mint 20 településen végeztek oltási tevékenységet a Magyar honvédség oltóbuszai. Most néhány napig pihenni fognak a katonák, akik a húsvéti hosszú hétvégén megállás nélkül dolgoznak.

Szigorú szabályok vásárláskor
​Kiss Róbert rendőr alezredes, az ORFK szóvivője elmondta: a belügyminiszter szerdán életbe lépett rendelete értelmében:

  • a kijárási tilalom Magyarországon este 10 órára módosul.
  • Azok a kereskedelmi egység- és bolttulajdonosok, akik tulajdonosai vállalják, hogy reggel 5 óra és 21:30 között tartanak nyitva, ismét kinyithatnak.
  • Az üzletekben 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat, és erről a tulajdonos köteles a bolt bejáratánál tájékoztatni a vásárlókat. Köteles a szükséges szabályokat betartani, így például rendszeresen fertőtleníteni és a távolságtartási szabályokat is betartatni.
  • Az új szabályok nem vonatkoznak a szállodákra és a vendéglátó-ipari egységekre (éttermek, bárok), azokban kizárólag az ételek vagy italok elhozatalának idejére szabad tartózkodni.
  • A Magyarországon érvényes határellenőrzési és tranzitálási szabályok változatlan formában érvényben maradnak, az ezt szabályozó, módosított kormányrendelet a mai napon fog megjelenni a Magyar Közlönyben – hangsúlyozta Kis Róbert.

A Rendőr ezredes tájékoztatásából kiderült: a rendőrök az elmúlt napon 466 esetben intézkedtek a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt, közterületen pedig 463 esetben, valamint 195 személy kapott helyszíni bírságot. Több mint 120 ember ellen szabálysértési feljelentést tettek. A bent tartózkodási tilalom megszegése miatt is több mint száz intézkedés történt, de nem kellett vendéglátóipari egységet bezáratni az elmúlt 24 órában. A január 30-án hatályba lépett szigorított szabályok miatt eddig összesen 29 üzletet kellett bezárniuk a hatóságoknak – mondta.
Jelenleg 47 578-an vannak hatósági házi karanténban, ez a keddi napon 6309-cel bővült.

Viszonylag alacsonyabb az új fertőzöttek száma
Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy az új fertőzöttek száma az előző heti adatokhoz képest viszonylag alacsonyabb.
Akik kórházba kerülnek, azok egy vagy több krónikus betegségben szenvednek. Közöttük sok a fiatal beteg. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy már több mint 2,5 millió ember megkapta az első védőoltását – hangsúlyozta Müller Cecília.

„Mindnyájan kitettek vagyunk (a fertőzésnek), senki nem tudhatja magáról biztosan, hogy milyen formában fog lefolyni nála a betegség, ha egyszer elkapja” – mondta a tiszti főorvos.
Megjegyezte, hogy a szerdán hazánkba érkező 246 870 adag Pfizer–BioNTech-vakcinát rögtön az orvosokhoz, az oltópontokra viszik.

Az AstraZeneca-vakcina állítólagos vérrögképző hatásáról szóló hírekre reagálva Müller Cecília elmondta: továbbra is az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hivatalos állásfoglalására várnak, a hazai szakemberek ez alapján fognak határozni a brit–svéd oltóanyag további alkalmazásáról.

Forrás:
hirado.hu, kép: Kormányinfó közösségi oldala

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com