A fővárosból kiköltözők egyes településeken, például Budaörsön azzal szembesülhetnek, hogy a téli fűtési szezonban sokkal szennyezetteb a levegő, mint a belvárosban. Ennek a helytelen fűtés az oka, sokan szemetet dobálnak a kazánba, ezért a kéményekből mérgező füst árad a környékre. A magyar döntéshozó politikusokat ez egyáltalán nem érdekli, szerintük mindenki füstöljön úgy, ahogy akar – olvasható a BudaPestkörnyeke.hu-n.

Váradi Zsolt az RTL Klub híradójának adott interjújában beszélt arról, hogy hiába költöztek a fővárosból Budaörsre, hogy lányai jobb levegőn nőhessenek fel, megdöbbenve tapasztalták, hogy télen még szellőztetni sem lehet a büdös füst miatt.
A családapa néhány társával együtt megalapította a Ne fűts hulladékkal csoportot. Tavaly ősszel szállópor mérő hálózatot építettek ki a városban. Az őszi méréseik alapján az éjszakai és a koraesti órákban a legnagyobb a szálló por mennyisége Budaörs levegőjében. Ezekből a mikroszkopikus porszemekből áll össze a füst, ez a füst pedig a nem megfelelő égés során keletkezik. Mivel egész télen kijárási tilalom volt érvényben, ezért egyértelmű, hogy nem az autók, hanem a helytelen fűtés mérgezi Budaörs levegőjét.

Szennyezettebb a levegő Budaörsön, mint a belvárosban
Összehasonlítva az Erzsébet téren és a Széna téren mérhető szállópor koncentrációt, kiderül, hogy a forgalmas Széna téren egyáltalán nem nagyobb, és az Erzsébet téren is csak a dél körüli egy-két órában nagyobb a porszennyezettség, mint az agglomerációban Budaörsön.
A Ne fűts hulladékkal csoport országos mozgalommá alakult, szeretnék a döntéshozókat rávenni arra, hogy tegyenek valamit a szeméttel és vizes fával történő fűtés ellen. Idén februárban az Európai Unió bírósága kimondta, hogy Magyarország nem tesz eleget, hogy csökkentse a szállópor mennyiségét a levegőben, pedig évente 13 100 magyar ember hal meg idő előtt a rossz levegő miatt.
A Levegő munkacsoport adatai szerint a szeméttel fűtők többsége nem szegénység miatt, hanem nemtörődömségből tüzel el szinte bármit.

Forrás:
budapestkornyeke.hu, Kiemelt kép illusztráció: Pixabay

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com