Önnek is elviszik

Amennyiben szeretné a Biatorbágyi Körképet postaládájába megkapni – mert eddig nem kézbesítették az ön számára és csak online tudta olvasni – kérjük, jelentkezzen az alábbi telefonszámon: 0670-659-4655.


 

Érdekelnek a nem mindennapi dolgok, kíváncsi vagy mit miért hívnak úgy, ahogy, nyitott vagy a nagyvilág érdekességeire? Szombaton reggel, a kávé mellé egy rövid „Tudtad, hogy…?” hírmorzsa, amivel könnyebben indulhat a nap.

 

 

Eddigiektől eltérően a mai Tudtad, hogy…? rovat egy személyről fog szólni, aki színes egyéniségével, csípős megjegyzéséivel kilépett híres felesége árnyékából és emberközelivé tette a brit uralkodó családot.

Fülöp herceg 1921. június 10-én született Görögország és Dánia hercegeként Korfun. Apja András görög királyi herceg (1882–1944), anyja Battenbergi Aliz (1885–1969), Lajos battenbergi herceg lánya volt. Kalandos élete már 18 hónapos korában elkezdődött, amikor is brit Királyi Haditengerészet hajóján menekülve egy narancsos ládában bújtatták a kis Fülöpöt. Sőt külön érdekesség, hogy későbbi felesége nagyapja, V.György angol király, küldte a hajót a családért. 18 éves korába lépett be a Brit Királyi Haditengerészetbe, ahol fényes karrier állt előtte.

A világ egyik leghíresebb és leghosszabb szerelmi története 1934-ben kezdődött. Ebben az évben találkozott először, az akkor még csak 13 éves Erzsébettel, akivel hosszas levelezésbe kezdtek. A herceg igazi úriember módjára, és persze jövendőbeli apósa „javaslatára” megvárta a hivatalos lánykéréssel, amíg a trónörökösnő betöltötte a 21. életévét.
Fülöp herceg német származása és rangja politikailag kényes kérdés volt a II. világháború után, ezért 1947. február 28-án Fülöp lemondott görög és dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást és megkapta a brit állampolgárságot. Fülöp ekkor, anyja családja után felvette a Mountbatten nevet, ettől kezdve a „Philip Mountbatten hadnagy” nevet viselte. Az eljegyzést végül 1947. július 10-én jelentették be.
1947. november 20-án tartották esküvőjüket a Westminsteri apátsági templomban. A ceremóniát a BBC rádión közvetítette és világszerte 300 millióan hallhatták. A németek iránt érzett ellenszenv miatt Fülöp három nővére, német férjeik miatt, nem lehettek jelen az esküvőn.
Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő frigye eddig a királyi család történetében a leghosszabb ideig tartó házasság.
A Netflix által vetített Korona című sorozatban megjelenített házassági konfliktusaikat, a herceg hűtlenségét talán valóban a képzelet szülte, de biztosan nem lehetett könnyű egy sportos, férfias, komoly katonai karrier előtt álló férfinak hátralépni és szolgálni a feleségét.
Talán az egyetlen személyes kijelentést a 70. házassági évfordulójukon tette a királynő, amikor az alábbi mondattal jellemezte kapcsolatukat:

„Egyszerűen ő az erőm és stabilitásom, aki mindig irányt mutatott nekem”

Házasságuk alatt négy gyermekük született. A gyerekek neve okozott komolyabb konfliktust Erzsébet és Fülöp között, amelyet állítólag a herceg az alábbimondattal reagált le:

„Én vagyok az egyetlen férfi ebben az országban, aki nem adhatja a saját nevét a gyerekeinek”

Végül 1960-ban sikerült annyi változást elérni, hogy a család azon leszármazottjai, akik nem viselnek hercegi rangot, viselhetik a Windsor-Mountbatten nevet.

Apósa halálával az addigi nyugodt életük teljesen megváltozott. Erzsébet királynővé lépett elő, amely Fülöp számára sok lemondással járt. II. Erzsébet férjét bízta meg, hogy szervezze meg a koronázási szertartását. Mivel Fülöp számára eleinte furcsa volt elfogadni, hogy felesége királynő lesz, hatalmas kihívásként élte meg a feladatot. Így aztán 1953-ban megszervezte az első olyan koronázási szertartást, amit a tv élőben közvetített. Egészen addig nem volt erre példa a királyi család történetében. Ezzel Fülöp megtette az első lépést, amely kezdte közelebb vinni a királyi családot a nép felé. Később esküvőket és temetéseket is élőben kezdtek közvetíteni.

Fülöp herceg 22 219 eseményen vett részt egyedül és 5496 beszédet tartott 1952 és 2017 között. Majd 2017.augusztus 2-án bejelentette visszavonulását.

„Azt hiszem, megtettem a magamét” – kommentelte sajátos humorával visszavonulását.

Az Euronews visszavonulásának tiszteletére összeszedte azokat a megnyilvánulásokat, amelyekkel Fülöp herceg nem éppen herceghez méltóan reagált bizonyos helyzetekben. 

“Mivel gargarizálsz, karcos? “ (kérdezte Tom Jones énekest az 1969-es Royal Variety Performance televíziós showműsort követően).
“Ezennel megnyitom ezt az izét, bármi is legyen ez.” (Egy kanadai vizit során 1969-ben).
“Ha négy lába van, de nem szék, ha két szárnya van, repül, és nem repülő, ha úszik, de nem tengeralattjáró, akkor mindegy, mi az, a kantoniak garantáltan megeszik.” (1986-ban a WWF, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetének egyik találkozóján).
“Úgy néz ki, mint egy örömlány hálószobája.” (András yorki herceg és felesége Sunninghill parki házának terveit látva 1988-ban)
“Blablabla, gyerünk, mozogj már!” (1994-ben kiáltotta oda a Britannia hajó fedélzetéről a királynőnek, aki még a rakparton a vendéglátóikkal csevegett Belize-ben.)
“A mi időnkben nem rohangáltak a különböző tanácsadók az ember körül minden alkalommal, amikor elsütött egy fegyvert, hogy “Jól vagy?”, “Biztos vagy benne, hogy nincs valami szörnyű problémád?”. Egyszerűen továbbléptünk.” (A második világháborút említve, amikor a katonák számára létrehozott modern stressz-tanácsadást kommentálta 1995-ben.)
“Hogy tartja távol a helyieket a piától annyi időre, amíg átmennek a teszten?” (- tette fel a kérdést egy autóvezetést oktató férfinek a skóciai Obanban 1995-ben).
“Süket? Persze, hogy süket vagy, ha ilyen közel állsz ehhez.” (mutatott az iskola acéldobokkal felszerelt zenész bandájára 1999-ben a helyi siketek iskolájában Cardif-ban).
“Te ugye nő vagy?”(Kenyában 1984-ben, miután átvett egy helyi nőtől egy kis ajándékot).

“Biztos, hogy még nem vagy itt olyan régóta – nincs még olyan bödönszerű hasad.” (egy britnek, akivel Budapesten találkozott 1993-ban).

“A legtöbben itt kalózoktól származnak, ugye?” (1994-ben a Kajmán-szigetek gazdag szigetlakóihoz intézett kérdés.)
“Bárcsak kikapcsolta volna a mikrofont.” (honorálta magában mormorgva Sir Elton John fellépését a Royal Variety Performance televíziós showműsorban 2001-ben).
“Még mindig dárdával dobáljátok egymást?” (Ausztráliában kérdezte ezt egy – egyébként sikeres vállalkozó – őslakostól 2002-ben).
“Mi, egy sztriptíz klubban dolgozik?” (2010-ben kérdezte ezt a 24 éves Elizabeth Rendle tengerészkadéttól, miután az közölte, hogy hogy éjszakai bárban is dolgozott már.)
“Ma reggel hány embert borított fel ezzel ezzel az izével?” (kérdezte, miután találkozott a mozgáskorlátozott David Millerrel, aki mozgáskorlátozott robogót vezet, 2012.)
“A Fülöp-szigetek biztosan félig kiürült, most, hogy maguk mind itt vannak, és a brit egészségügynek dolgoznak.” (amikor egy fülöp-szigeteki nővérrel találkozott a Luton kórházban 2013 februárjában).
“A srácok csak azért mennek iskolába, mert a szüleik nem akarják, hogy otthon lábatlankodjanak.” (ezzel megnevettette Malala Yousafzait, aki túlélte a tálibok támadását, miután a lányok iskolába járáshoz való joga mellett kampányolt, 2013. október.)
“Csináld már azt a k**va képet!” (elvesztette a türelmét a királyi légierő egyik fotósával szemben, az angliai csata 75. évfordulójának ünnepségén, 2015.)
“Maga úgy fest, mint akit itt éheztetnek.” (mondta egy nyugdíjasnak az éppen meglátogatott nyugdíjasotthonban 2017 februárjában.)
“Ha ez az ember sikeresen elrabolja Anne-t, a lány pokollá tette volna az életét a fogság ideje alatt” (sommázta az egyetlen lánya, Anna brit királyi hercegnő elleni sikertelen támadást 1974-ben.)
„Látom, már aludni készül” (szólt oda a brit királyi párt hagyományos viseletben köszöntő nigériai elnöknek 2003-ban.
“Ha valami nem fingik vagy eszik szénát, akkor nem érdekli” (mondta a lányáról, Anna brit királyi hercegnőről, aki híres a lovak iránti rajongásáról).

“Amikor egy férfi kinyitja az autó ajtaját a feleség előtt, akkor vagy a kocsi új vagy a nő” (a házasságról).

“Üdítő változatosság egy olyan országban lenni, amit nem az állampolgárok irányítanak.” (mondta Alfredo Stroessnernek, a paraguayi diktátornak).
“A nyakkendőjéből ítélve elég súlyos lehet a helyzet” (vágta rá, amikor a királynő megkérdezte egy fiút, hogy milyen mértékben vesztette el a látását – fiú egyébként nem vette sértésnek a megjegyzést, és úgy emlékezett vissza az esetre, hogy Fülöp csak oldani akarta a hangulatot, kicsit jókedvre deríteni őt.)

“Hol szerezted ezt a kalapot?” (a királynőtől kérdezte annak a koronázási szertartásán).

Állandóan mosolygó szemeivel, mosolya mögött rejlő huncutsággal belopta magát a világ szívébe. Fülöp herceg több volt, mint egy férfi ll. Erzsébet királynő mögött. Kalandos élettörténete, vicces, néha nem éppen uralkodói megjegyzései kiemelték a szigorú kötöttségekkel rendelkező uralkodói protokoll mögül, de ezekkel együtt szerette őt a világ olyannak, amilyen volt.

 

Forrás:
euronews.hu, Wikipedia, Képek: Wikipedia, Képek: Instagram

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com