Önnek is elviszik

Amennyiben szeretné a Biatorbágyi Körképet postaládájába megkapni – mert eddig nem kézbesítették az ön számára és csak online tudta olvasni – kérjük, jelentkezzen az alábbi telefonszámon: 0670-659-4655.


 

A hatvanöt év felettiek több mint 95 százaléka, a regisztrált fiatalabbak több mint 50 százaléka már be van oltva. Ez azért is fontos, mert a fertőzöttek átlagéletkora csökkent, így már a 18-50 éves korcsoportban is jelentős a megbetegedés – hangzott el a a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Müller Cecília az elmúlt egy nap járványügyi adatait ismertetve elmondta, hogy a változatlanul fontos a védelmi intézkedések betartása.
Kiemelte, hogy nő a bizalom és ezzel párhuzamosan az igény is a lakosságban a vakcinák iránt. Napról napra nő a vakcinákról szóló ismeretanyag is, és talán ez is hozzájárul a bizalom épüléséhez, mivel a szakmai folyóiratokban megjelent cikkek mind pozitív véleményt alkotnak a Magyarországon forgalomban lévő vakcinákról.

A hatvanöt év felettiek több mint 95 százaléka, a regisztrált fiatalabbak több mint ötven százaléka már be van oltva – közölte.

A héten érkező vakcinaszállítmányokról ma az alábbiak hangzottak el az operatív törzs sajtótájékozatóján:

  • Hétfőn 68 400 adag Modena vakcina érkezett, ezeket elsősorban második oltásra szánják, viszont a háziorvosok részére is kerül belőlük kiszállításra első oltásra.
  • Kedden 72 000 adag AstraZeneca vakcina érkezik, ezeket is elsősorban második oltásra fogják elkülöníteni.
  • Egy jelentősebb, 248 040 adag Pfizer-szállítmány is várható kedden, ezeket az oltópontokon fogják eloltani.
  • Ezen kívül este százezer Szpuntiyk V második dózisú vakcina érkezik.
  • A héten még Sinopharm vakcinát is várnak – számolt be róla a tiszti főorvos.

A szennyvizekben a koronavírus örökítőanyaga a 15 héten magas számban mutatható ki. Ez azt jelzi, hogy a magyar lakosság jelentős százalékában van jelen a vírus, akár tüneteket okozva, akár tünetmentesen. Ezért is fontos, hogy továbbra is tartsuk be a védelmi intézkedéseket. Miskolcon az előző héten egy enyhe emelkedést mutattak ki, míg Debrecenben csökkent a szennyvizekben a vírus örökítőanyagának mennyisége – tette hozzá.

Az előző héten 21 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma. A fertőzöttek átlagéletkora is csökkent, így már a 18-50 éves korcsoportban is jelentős a megbetegedés. Az elmúlt héten Tolna megyében regisztrálták a legkevesebb fertőzöttet. Az is egy lényeges mutató, hogy a megyékben önmagukhoz képest hogyan alakulnak a fertőzési adatok. Ezek Somogy megyében csökkentek a leglátványosabban, ahol közel 40 százalékkal kevesebb fertőzöttet regisztráltak a múlt héten.

A koronavírus elleni vakcinák mellékhatásaitól ne féljünk, azok egyáltalán nem súlyosak, csupán enyhe láz, fáradság alakulhat ki. Sokkal inkább a megfertőződéstől kell tartani. Válasszuk a vakcinát, mivel az oltóanyagokkal életeket lehet menteni – fogalmazott a tiszti főorvos.

Azok is olthatók, akik már megfertőződtek vagy már átestek a fertőzésen. Mindössze annyira kell odafigyelni, hogy a megfertőződés után legalább három hónap teljen el, amíg megkapnák a vakcinát – mondta újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília. Hangsúlyozta, azoknak is kifejezetten ajánlott az oltakozás, akik már átestek a fertőzésen, mert a vakcinák sokkal magasabb fokú védettséget biztosítanak.

Ha elérjük a három és félmillió beoltottak, kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai és fogadhatják a vendégeket reggel öt óra és este fél 10 között. A vendégeknek és a pincéreknek is viselniük kell a maszkot a teraszokon is, a vendégek csak addig vehetik le a maszkot, amíg elfogyasztják rendelésüket – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.

Ezt követően ismertette a legfrissebb rendőrségi intézkedéseket:

  • Hétfőn 545 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot;
  • egy presszó bezárásáról döntöttek, mivel nem tartották be a védelmi intézkedéseket. A presszót már korábban megbírságolták ezért, így a mostani alkalommal az egység egy éves bezárásáról döntöttek;
  • több mint 200 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt;
  • 4985 hatósági házi karantént rendeltek el.
Forrás:
hirado.hu, Kiemelt kép illusztráció: Magyarország Kormánya Facebook

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com