Önnek is elviszik

Amennyiben szeretné a Biatorbágyi Körképet postaládájába megkapni – mert eddig nem kézbesítették az ön számára és csak online tudta olvasni – kérjük, jelentkezzen az alábbi telefonszámon: 0670-659-4655.


 

Érdekelnek a nem mindennapi dolgok, kíváncsi vagy mit miért hívnak úgy, ahogy, nyitott vagy a nagyvilág érdekességeire? Szombaton reggel, a kávé mellé egy rövid „Tudtad, hogy…?” hírmorzsa, amivel könnyebben indulhat a nap.

 

Tudtad, hogy a győztes szót nem mondhatják a kihirdetés során?

Idén, magyar idő szerint, április 26-án éjjel 2 órakor, adják át a film világ legrangosabb díját az Oscart. A látványos gálát minden évben hatalmas érdeklődés övezi és nem csak a filmrajongók körében. Ezen az estén a sztárok híres divattervezők pompás ruhakölteményeiben vonulnak végig a vörös szőnyegen, így a divat rajongóknak is élményt nyújt a gála.

A 93. Oscar gála többszempontból is formababontó. Egyrészt a szokatlan dátum miatt, hiszen minden évben február utolsó vasárnapján tartják a gálát, de a pandémia ebbe is beleszólt. A nevezett filmekben is fontos eltérés van idén, ugyanis az akadémia döntése értelmében a 2021-es jelöltek kizárólag csak streaming platformon kerültek bemutatásra. További fontos változás, hogy a legjobb hangvágás és hangkeverés kategóriáit ezentúl legjobb hang elnevezéssel összevonják egy kategóriába. A 93. Oscar-díjátadónak is a hollywoodi Dolby Színház lesz a fő színtere – ahogy 2001 óta minden évben –, ám a pandémia miatt több helyszínről jelentkeznek majd be a résztvevők.

Pedig az induláskor még nem volt ekkora felhajtás a gála körül, sőt az 1. Oscar-gála 1929. május 16-án, egy magánvacsora keretében került megrendezésre a Hollywood Roosevelt Hotelben. A jegy ára 5 dollár volt, és 270 ember jelent meg. Maga a ceremónia mindössze 15 percig tartott és összesen 15 szobrocskát nyújtottak át. A nyerteseket már hónapokkal a ceremónia előtt kihirdették. Ez volt az egyetlen Oscar-díj átadás, melyről egyetlen televíziós felvétel sem készült.
A későbbi rendezvényekkel ellentétben egy színész vagy rendező egy éven belüli több munkáját is díjazhatták. Emil Jannings például megnyerte a Legjobb színész díját két alakításáért, a The Way of All Flesh és a The Last Command című filmekért. Charlie Chaplint 1929-ben eredetileg a filmben nyújtott alakításáért a legjobb színész kategóriában jelölték a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díjára. Az Akadémia később azonban úgy döntött, hogy Chaplint kiveszi a jelöltek közül, és a Cirkusz c. filmben nyújtott komplex teljesítményét egy külön díj formájában kívánja elismerni. Az Életműdíjat a film rendezéséért, megírásáért, elkészítéséért valamint a filmben nyújtott alakításért együttesen kapta. A döntésről az Akadémia levélben értesítette Chaplint 1929 februárjában.

A második évben olyan lelkesedés várta az ünnepséget, hogy egy egyórás élő rádióadás közvetítette az eseményt. Az első televíziós közvetítés 1953-ban volt, ekkor milliók kísérték figyelemmel az ünnepséget a képernyőkön keresztül Amerikából és Kanadából. 1966-ban már színesben nézhették a televízió-nézők ugyanezt, 1969-re már több mint 200 országban közvetítették a ceremóniát.

Az Oscar gála ikonikus jelképe a kis szobor, amelynek az első Oscar díjkiosztón még senki nem tudta a nevét. 1928-ban az MGM művészeti vezetőjét, Cedric Gibbonst bízták meg meg azzal, hogy készítse el a díjat, amit majd átadhatnak az Akadémia nevében a győzteseknek. Miután a felesége bemutatta a mexikói színész-rendezőnek, Emilio “El Indo” Fernandez, Gibbons megkérte a férfit, hogy legyen az akt modelle a projekthez – a szobrot tehát egy valódi emberről mintázták.
Oscar végső elfogadott alakját George Stanley öntötte agyagba, azután bronzba és takarta be 24 karátos arannyal. A szoborból 12 példányt készített. Ötszáz dollárral honorálták a munkáját. 1931-ben született meg a szobor neve. Az anekdota szerint Margaret Herrick, az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa legelső munkanapján körbejárta a házat, és közelről megvizsgálta a kis szobrocskát. Nézegetés közben rájött, hogy a szobor nagyon hasonlít nagybátyjára, a texasi Oscar Pierce-re.
Évente 50 szobrot készítenek 12 ember munkája segítségével. A szobor tömege 3,856 kg, magassága 34,3 cm. Előállítási ára korábban 400 dollár körül járt, de az aranyárak emelkedése miatt 2008-ban már körülbelül 500 dollárra nőtt. A jelentősebb kategóriákban győzteseknek átadott szobrok eszmei értéke viszont természetesen dollár-százezrekben mérhető.

 

Az Amerikai Filmakadémia 1950 óta eleinte kérte, később már előírta, hogy a díjazottak a szobrot nem adhatják el, de a gyűjtők számos ennél régebbi díjat szereztek már meg árverésen.

Érdekességek
 • 2000-ben a díjátadó előtt eltűntek a szobrok, egy szegény ember találta meg őket a szemétben, három szobor kivételével. Az Oscarokat visszaszolgáltatta az Akadémiának, amit az AMPAS hálából 2 tiszteletjeggyel jutalmazott.
 • Az egyetlen Oscar-díjas szülőktől származó Oscar-díjas Liza Minnelli – Ő 1972-ben főszereplőként, apja, Vincente Minnelli 1958-ban rendezőként kapott Oscart, anyját, Judy Garlandot tiszteletbeli Oscarral jutalmazták 1939-ben.
 • “A sötét lovag” szabály: Az egyetlen képregény, amely megkaphatta volna a Legjobb Filmért járó jelölést, az a 2008-as Batman adaptáció, A sötét lovag. Christopher Nolan sötét és morális kérdéseket feszegető filmje mind a közönség, mind pedig a kritikusok kegyét elnyerte. Számos díjat bezsebelt (például Heath Ledger posztumusz Oscar-díja a legjobb mellékszereplőnek), de mégsem kapta meg a legjobb filmért járó szobrocskát.
 • Walt Disney tartja a legtöbb jelölés és díj rekordját. 59-szer volt jelölve, és 22 Oscar-díjat nyert. Úgyszintén tartja a legtöbb egymás után szerzett aranyszobor rekordját, amely 8 év alatt tíz díjat jelent.
 • 1940-ben az Elfújta a szél, a klasszikussá vált amerikai eposz nyerhette el a legjobb film díját. 1965 az a dátum, amikor a kategóriában már mind az öt jelölt film színes volt.
 • 1931-ben Norma Shearer vezette a gálát, és az a furcsa eset állt elő, hogy önmagát jelentette be a legjobb színésznő kategóriában győztesként. Erre azóta se volt példa. A kérdéses film, ami szobrot érdemelt a The Divorcee volt.
 • Egyetlen szó van, amit a díjazottakat kihirdető sztárok nem mondhatnak, ez pedig a győztes. Tehát nem kezdhetik úgy a boríték felbontását, hogy „A nyertes pedig…”. Mert ehelyett ezt kell mondaniuk: „És az Oscart kapja…”.
 • A díjátadót eddig három alkalommal halasztották el: 1938-ban a Los Angeles környéki áradások miatt egy hetet, 1968-ban Martin Luther King temetése miatt két napot, 1981-ben pedig a Ronald Reagan elleni merényletkísérlet miatt egy napot csúszott a gála.
 • Anthony Quinn 1956-ban mindössze egy nyolcperces szerepet kapott Vincente Minnelli A nap szerelmese című filmjében (Gauguint alakította), mégis megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.
 • Cate Blanchett az egyetlen színész, akit ugyanannak a történelmi személyiségnek (I. Erzsébet angol királynő) a megformálásáért két alkalommal, 1998-ban és 2007-ben is jelölték Oscarra.
 • Szintén 1998-ban fordult elő, hogy két filmben két színésznőt is ugyanazon szerepért jelöltek a díjra. I. Erzsébetet megformálásáért végül Judi Dench kapott Oscart.
 • Hét olyan film van – Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975), Hálózat (1976), Hazatérés (1978), Az aranytó (1981), A bárányok hallgatnak (1991), Lesz ez még így se (1997) –, amelyben a női és a férfi főszereplő is Oscar-díjas lett.
 • Ketten kaptak Nobel-díjat és Oscar-díjat is: G. B. Shaw ír drámaíró és Bob Dylan amerikai énekes, dalszerző.
Oscar gála legjei…
 • Jack Nicholson a befutó 12 jelöléssel és három győzelemmel. Az első díjat még a Száll a kakukk fészkére miatt kapta 1975-ben. 1983-ban és 1977-ben szintúgy nyertesként távozott a gáláról
 • Meryl Streep három Oscart vihetett már haza, ezen felül 21 jelöléssel rendelkezik
 • Katharine Hepburn négy Oscar díjat nyert és 12-szer jelölték.
 • Hattie McDaniel az Elfújta a szélben nyújtott alakítása miatt nyerte el 1940-ben a legjobb női mellékszerepért az aranyszobrot első színesbőrű színészként.
 • A rendezők közül csak John Fordnak van négy Oscarja.
 • A legifjabb Oscar-nyertes Shirley Temple, aki 1935-ben, hatévesen speciális, miniatűr Oscart kapott, a legidősebb Eli Wallach, aki 95 évesen vehetett át életműdíjat 2010-ben.
 • A legrövidebb alakításért (5 perc 2 másodperc) Beatrice Straight (Hálózat, 1976), a leghosszabbért (143 perc) Vivien Leigh (Elfújta a szél, 1939) kapott Oscart.
 • A filmek közt A Gyűrűk Ura  A Király visszatér 2003-ban mind a 11 jelölését díjra váltotta. A Ben Hur (1959) és a Titanic (1997) 12, illetve 14 jelölésből kapott 11 Oscar-díjat, hozzájuk csatlakozhat az idén 11 kategóriában jelölt Joker.
 • Fordulópont (1977) és az 1985-ös Bíborszín tartja a legtöbb jelölés rekordját – 11 alkalommal jelölték őket, és egyszer sem kaptak Oscart.
 • Kevin O’Connell hangmérnök, aki 20 jelölést egyszer sem tudott szoborra váltani.

 

Forrás:
Média Kft., Fotók: Wikipedia, Fotók: Pixabay, Wikipedia

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com