Tavaly november közepe óta online oktatási formában készülnek a végzősök a májusi érettségire. Az elmúlt hónapokban a diákok többször kérvényezték a kormánytól, hogy maradjon el, de jelenlegi értesülések alapján csak írásbeli vizsgát kell tenniük, a szóbeli elmarad. De vajon ebben a nem mindennapi helyzetben a diákok fel tudnak-e készülni az érettségire? Hogyan látják a szakemberek a helyzetüket? – olvasható a penzcentrum.hu-n

Totyik Tamást, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint a tételek kidolgozása folyamatosan zajlik a diákok között, és online formában, illetve március előtt kiscsoportos foglalkozásokon a gimnáziumok, szakgimnáziumok, technikumok igyekeztek felkészíteni a végzős diákokat. Mint mondta, a jó családi háttérrel rendelkező diákoknak nem jelent hátrányt az online oktatás, sőt egyes tanulók még jobb teljesítményt is tudtak nyújtani a karanténoktatás ideje alatt (ám ez csak egy kisebb csoportra jellemző).

Viszont nagyon komoly hátrányt szenvednek el azok a tanulók, akik szakmai vizsga letétele után nappali tagozaton 2 éves érettségi felkészítőre járnak. Számukra szinte lehetetlen feladat lesz egyes érettségi tárgyakra (idegen nyelv, matematika) felkészülni a szakember szerint. Mindenki csak a gimnáziumi érettségizőkről beszél, de a szakmai vizsgákról alig esik szó, pedig a hátrányos helyzetű gyerekek jelentős része szakközépiskolába jár. Feltehetően itt lesz a legnagyobb a lemorzsolódás.

E területen komolyabb lépéseket kell tennie a kormánynak, hogy a szakemberhiány ne növekedjen még jobban, ez esetben a karanténoktatás miatt – tette hozzá Totyik Tamás.

Forrás:
penzcentrum.hu, Kiemelt kép illusztráció: MTI/Balázs Attila

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com